Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Britse zorgverleners verbeteren toegang tot niertransplantatie

Door Yvette van der Schaaf 

Transplantatie is de voorkeursbehandeling voor nierpatiënten. En transplantatie voor aanvang van de dialyse (pre-emptief) verbetert hun kansen verder. In het Verenigd Koninkrijk geldt als richtlijn dat medisch geschikte patiënten binnen 6 maanden vóór de verwachte aanvang van de dialyse op de wachtlijst moeten zijn geplaatst. Levende donatie verdient de voorkeur omdat dit patiënten de beste overlevingskansen biedt. En ook een betere gezondheid en kwaliteit van leven.

De praktijk blijkt per dialysecentrum te verschillen. Dit is slechts ten dele verklaarbaar aan de hand van de specifieke patiëntenpopulaties, zoals etniciteit, geslacht, opleiding, woonplaats, etc. NHS Kidney Care ondersteunt verscheidene projecten met als doel tijdige toegang tot de wachtlijst voor alle medisch geschikte nierpatiënten.

Binnenkort zullen 20 Engelse dialysecentra en een aantal in Schotland, Ierland en Wales  aan zo'n project deelnemen. Een gespecialiseerde verpleegkundige zal daar twee dagen per week actief zijn. Met als taak om ondersteuning te bieden bij het overwinnen van de bestaande barrières voor toegang tot de wachtlijst.

Dit project is gericht op inzicht in de gevolgde procedures bij beoordeling of patiënten in aanmerking komen voor plaatsing op de wachtlijst. En op die manier mogelijkheden tot verbetering te identificeren en doorgevoerd te krijgen. Dit om de door de dialysecentra verleende patiëntenzorg te optimaliseren.

Dit project moet resulteren in tijdige toegang tot de wachtlijst voor een groter aantal nierpatiënten. Naar verwachting zal ook het aantal pre-emptieve transplantaties toenemen.

In de eerste plaats hebben de patiënten hier baat bij voor wat betreft hun toekomstige gezondheid en kwaliteit van leven. Maar het kan ook leiden tot een efficiëntere gezondheidszorg, die kostenbesparingen met zich meebrengt.

De bedoeling is om de uitkomsten van dit project te delen met andere dialyse- en transplantatiecentra binnen het Verenigd Koninkrijk.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 03-03-2012
Bron: NHS | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier