Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Stichting 2 Miljoen Handtekeningen wordt 2MH-club

Door Jeroen van Setten 

Menno Loos, voorzitter
2 Miljoen Handtekeningen 

De Stichting 2 Miljoen Handtekeningen, die strijdt voor een Actief Donorregistratie (ADR) Systeem, heeft zichzelf omgedoopt in 2MH-Club. De doelstellingen blijven gelijk maar worden nu op een andere manier bevochten. Ook de website, waarop iedereen zich bij de 'club' kan aanmelden, is daarop aangepast. 

In december 2010 overhandigde de stichting 48.000 handtekeningen aan de vaste Kamercommissie van VWS. Die handtekeningen ondersteunden een burgerinitiatief voor een ADR systeem. Behandeling van het burgerinitiatief door de Tweede Kamer werd toen afgewezen hoewel meer dan voldoende handtekeningen waren verzameld. De afwijzing kwam officieel voort uit het feit dat de Kamer zich minder dan twee jaar eerder ook al bezig zou hebben gehouden met de Wet op Orgaandonatie.

Menno Loos, sinds kort voorzitter van de stichting: 'Dat was niets meer dan een soort microdebatje en een stemming op de laatste dag van het kabinet Balkenende IV tijdens een spoeddebat over misleidende cijfers. Niemand zat toen te wachten op een stemming over ADR, maar het is later wel gebruikt om ons initiatief niet in behandeling te nemen.'

Wat Loos betreft is de Wet op de Orgaandonatie uit 1996 'niet effectief, heel erg duur in de uitvoering en in de praktijk een draak.' Over het Masterplan orgaandonatie zegt hij: 'Ondanks de uitvoering van het plan, iets wat miljoenen heeft gekost, verminderen de wachtlijsten niet, registreert nog steeds maar 40% van alle Nederlanders zich en neemt het aantal donaties niet toe.' Dat laatste komt volgens Loos doordat mensen niet weten dat bij niet-registratie de dan aanwezige nabestaanden zullen moeten beslissen. 'In de praktijk zegt ruim 70% van die nabestaanden ‘Nee’.' Hij vraagt zich dan ook af of de door veel politieke partijen zo geprezen zelfbeschikking nu niet juist in het geding is. 'Wie beslist er nou eigenlijk echt', vraagt Loos zich af.

Sinds de invoering van de Wet op de Orgaandonatie staat het onderwerp met enige regelmaat op de politieke agenda en wordt telkens afgewezen. De 2MH-Club doet er alles aan om het onderwerp toch op de agenda te houden. Verder zet de club zich op allerlei manieren in om het aantal donorregistraties te vergroten en de wachtlijsten te verkorten, de media-aandacht vast te houden en last but not least, de invoering van een Actieve Donorregistratiesysteem (ADR) voor elkaar te krijgen.


Een ADR systeem voor orgaandonatie is niet hetzelfde als een geen bezwaarsysteem. Bij invoering van een ADR systeem ontvangen mensen die nog niet staan geregistreerd nogmaals een registratieformulier. Antwoorden ze niet, dan worden ze geacht donor te willen zijn en ontvangen daarvan een bevestiging. Daarna heeft men nog 6 weken de tijd nogmaals te reageren voordat de inschrijving als donor definitief, maar altijd opzegbaar, is.

sterren Gepubliceerd: woensdag 15-02-2012 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier