Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866



Reageer | Verstuur | Druk af   

Stichting 2 Miljoen Handtekeningen wordt 2MH-club

Door Jeroen van Setten 

Menno Loos, voorzitter
2 Miljoen Handtekeningen 

De Stichting 2 Miljoen Handtekeningen, die strijdt voor een Actief Donorregistratie (ADR) Systeem, heeft zichzelf omgedoopt in 2MH-Club. De doelstellingen blijven gelijk maar worden nu op een andere manier bevochten. Ook de website, waarop iedereen zich bij de 'club' kan aanmelden, is daarop aangepast. 

In december 2010 overhandigde de stichting 48.000 handtekeningen aan de vaste Kamercommissie van VWS. Die handtekeningen ondersteunden een burgerinitiatief voor een ADR systeem. Behandeling van het burgerinitiatief door de Tweede Kamer werd toen afgewezen hoewel meer dan voldoende handtekeningen waren verzameld. De afwijzing kwam officieel voort uit het feit dat de Kamer zich minder dan twee jaar eerder ook al bezig zou hebben gehouden met de Wet op Orgaandonatie.

Menno Loos, sinds kort voorzitter van de stichting: 'Dat was niets meer dan een soort microdebatje en een stemming op de laatste dag van het kabinet Balkenende IV tijdens een spoeddebat over misleidende cijfers. Niemand zat toen te wachten op een stemming over ADR, maar het is later wel gebruikt om ons initiatief niet in behandeling te nemen.'

Wat Loos betreft is de Wet op de Orgaandonatie uit 1996 'niet effectief, heel erg duur in de uitvoering en in de praktijk een draak.' Over het Masterplan orgaandonatie zegt hij: 'Ondanks de uitvoering van het plan, iets wat miljoenen heeft gekost, verminderen de wachtlijsten niet, registreert nog steeds maar 40% van alle Nederlanders zich en neemt het aantal donaties niet toe.' Dat laatste komt volgens Loos doordat mensen niet weten dat bij niet-registratie de dan aanwezige nabestaanden zullen moeten beslissen. 'In de praktijk zegt ruim 70% van die nabestaanden ‘Nee’.' Hij vraagt zich dan ook af of de door veel politieke partijen zo geprezen zelfbeschikking nu niet juist in het geding is. 'Wie beslist er nou eigenlijk echt', vraagt Loos zich af.

Sinds de invoering van de Wet op de Orgaandonatie staat het onderwerp met enige regelmaat op de politieke agenda en wordt telkens afgewezen. De 2MH-Club doet er alles aan om het onderwerp toch op de agenda te houden. Verder zet de club zich op allerlei manieren in om het aantal donorregistraties te vergroten en de wachtlijsten te verkorten, de media-aandacht vast te houden en last but not least, de invoering van een Actieve Donorregistratiesysteem (ADR) voor elkaar te krijgen.


Een ADR systeem voor orgaandonatie is niet hetzelfde als een geen bezwaarsysteem. Bij invoering van een ADR systeem ontvangen mensen die nog niet staan geregistreerd nogmaals een registratieformulier. Antwoorden ze niet, dan worden ze geacht donor te willen zijn en ontvangen daarvan een bevestiging. Daarna heeft men nog 6 weken de tijd nogmaals te reageren voordat de inschrijving als donor definitief, maar altijd opzegbaar, is.

sterren Gepubliceerd: woensdag 15-02-2012 | Nog geen reacties




Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'Tja… je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »







NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier