Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Zelfbeschikkingsrecht moet niet stoppen bij overlijden'

De Opvatting van Yvette van der Schaaf

In de ogen van de huidige Nederlandse regering is zelfbeschikkingsrecht een groot goed. Waaraan met name ook veel betekenis wordt toegekend in de context van orgaandonatie. Maar dat houdt wel abrupt op bij de beslissing om al dan niet bepaalde organen te doneren. Over wat er daarna met die organen gebeurt, heeft de (potentiŽle) postmortale donor geen enkele zeggenschap. Zo bestaat in Nederland niet de mogelijkheid om na je overlijden een bepaald orgaan met voorrang na te laten aan een familielid of een goede bekende. Die mogelijkheid bestaat bijvoorbeeld wel in de Verenigde Staten.

Ook in het Verenigd Koninkrijk kent men een Ďhardheidsclausule'†die toelaat om in bepaalde gevallen een specifieke ontvanger aan te wijzen. Wat bovendien opvalt is het contrast met orgaandonatie bij leven. Daarbij wordt in veel landen juist geŽist dat er een familierelatie dan wel een nauwe band tussen donor en ontvanger bestaat. De Nederlandse regelgeving, die zogeheten Samaritaanse orgaandonatie toestaat, is vanuit internationaal perspectief eerder uitzondering dan regel.

Er bestaat in Nederland niet de mogelijkheid om na je overlijden een bepaald orgaan met voorrang na te laten aan een familielid of een goede bekende.†

Bij de toedeling van postmortale organen spelen diverse ethische overwegingen een rol. Bijvoorbeeld gelijke rechten op het gebied van gezondheidszorg (het ontvangen van een orgaan). En het uitsluiten van discriminatie. Ongetwijfeld allemaal steekhoudende argumenten. Uitgangspunt is echter steeds, dat een vaste pool met (schaarse) postmortale organen op een objectief gezien faire wijze moet worden toegedeeld aan een (te) grote groep wachtenden.

Maar juist de omvang van die pool hoeft niet per definitie vast te zijn. Zo zullen sommige aanhangers van het zelfbeschikkingsrecht zich pas aangesproken voelen om orgaandonor te worden, wanneer zij iets te zeggen hebben over de bestemming van hun organen. En, evenals bij levende donatie, kan de bekendheid met een specifieke patiŽnt iemand over de streep trekken om zijn organen postmortaal te willen doneren, mits die ene patiŽnt daar dan ook mee geholpen kan worden. Zo'n uitbreiding van de pool met beschikbare organen is in het belang van alle wachtende patiŽnten.

De bekendheid met een specifieke patiŽnt kan iemand over de streep trekken om zijn organen postmortaal te willen doneren

Autonoom zal het schrijnende tekort aan beschikbare donororganen helaas alleen maar groeien. Ironisch genoeg hebben voortschrijdende ontwikkelingen in de medische wetenschap, waardoor mensen gezonder ouder worden, een averechts effect op het aantal beschikbare postmortale organen. Des te meer reden om ook deze nieuwe bron van potentiŽle postmortale donoren aan te boren. Natuurlijk op een verantwoorde wijze, omgeven met de nodige waarborgen. In voorkomende gevallen wordt dan ťťn bepaalde patiŽnt onevenredig bevoordeeld, maar wel met als gevolg dat vrijwel alle andere patiŽnten er ook beter van worden.†Vergelijkbaar met donatie bij leven.

Vanuit ethisch oogpunt verdient deze aanpak misschien niet de schoonheidsprijs. Maar praktisch gesproken zijn er mensenlevens mee gemoeid. En dan rijst de gerechtvaardigde vraag wat zwaarder moet wegen.


De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van ingezonden artikelen die worden gepubliceerd in de rubriek†De Opvatting. Bijdragen voor†De Opvatting†kunt u sturen naar:†redactie@niernieuws.nl

sterren Gepubliceerd: woensdag 08-02-2012 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier