Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

De Club van Gevallen Vrouwen

Door Nanny Marquenie 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Oftewel gedeelde smart is halve smart.

Begin oktober kwam ik, zoals U weet, stevig ten val en liep daarbij een heupfractuur op. Niet te geloven! Ik ben toch veel te jong voor zoiets? Een dergelijk ongeluk overkomt toch alleen maar 'oudere' vrouwen van .....? Nou, mijn vriendinnen dachten daar heel anders over. Het is dè leeftijd voor dit soort akkefietjes vertelden ze me met een brede grijns op hun gezicht. Ja, makkelijk praten, zij liepen (nog) vrolijk, frank en vrij rond.

Echter, na enkele dagen kreeg ik een telefoontje van Renée. Haar teen, enkele jaren geleden gebroken en niet goed geheeld, was door de orthopeed onlangs opnieuw gebroken en deze keer goed aan elkaar gezet. Stevig ingezwachteld zat ze zich nu thuis te vervelen, been op de stoel, rust. Zij was er duidelijk niet blij mee en vond dat ze haar voet maar snel, op eigen initiatief, moest ontzwachtelen! Ze zouden binnenkort op vakantie naar Curaçao en er was nog zoveel te regelen!

Nanny's sofrologe, Janny van Liempd,
in rolstoel na een complexe enkelbreuk

Met Kerst stuurde Hannelore ons een mail met goede wensen. Daarin meldde ze ook dat ze onlangs in huis een rare misstap had gemaakt waardoor een paar middenvoetsbeentjes zijn gebroken. Zij zat dus met de feestdagen (en nog een tijdje daarna) tot de knie in het gips en kan even niet mailen, want de computer staat boven en de trap nemen is voorlopig niet aan de orde.

Enkele dagen na Nieuwjaar belde Janny. Met een lach in haar stem (de positieve sofrologe!) vertelde ze dat ze sinds een paar dagen een collega van mij is.  "Ik lig in het ziekenhuis met een dubbele enkelbreuk en ben gisteren geopereerd". Tijdens een wandeling met de hond was ze gestruikeld en heel ongelukkig terecht gekomen. Omdat ze niet meer op haar voet kon staan moest ze kruipend (!) terug. Ze probeerde haar hond naar huis te dirigeren als stille wenk voor haar partner. Maar het trouwe beest bleef bij zijn vrouwtje om haar al likkend te troosten en te bemoedigen. Janny zit nu ook zes weken in het gips èn in een rolstoel. Zij probeert haar werk 'gewoon' door te laten gaan en dat vergt uiteraard nogal wat organisatie!

En dan belt, ik hoop voorlopig als laatste in de rij, vorige week Diana. Net terug van een vakantie in Zuid-Afrika, maar met een heel ander verhaal dan ik gedacht had. Enkele dagen voor hun vertrek miste ze thuis de laatste trede van de trap! Met een vreselijk pijnlijke enkel direct naar de Eerste Hulp alwaar 'nog net geen breuk' werd geconstateerd. Toch moest ze tot de knie in soepel gips en een aantal weken met krukken blijven lopen. En de vakantie? Die is 'gewoon' doorgegaan. Op Schiphol in de rolstoel en in Zuid-Afrika in de tuinstoel. Veel boeken lezen en een beetje rondlopen op Zuid-Afrikaanse krukken! Dat is weer eens iets anders!

Nanny (rechts) onder behandeling van
haar jonge, enthousiaste fysiotherapeut

Lieve vriendinnen, het bewijs is met het bovenstaande wel geleverd!! Wij hebben de leeftijd van die 'oudere' vrouwen wel degelijk bereikt! Laten we er tegen wil en dank maar iets leuks van maken. Ik heb inmiddels de 'Club van gevallen vrouwen" opgericht. Alors: Neem je krukken op en wandel! Of beter nog: Laat je naar Taradeau rijden! Het Franse Zuiden levert gratis zonlicht en daarmee vitamine D voor nieuwe botaanmaak.

Ad is inmiddels een ervaren mantelzorger, dus een liefdevolle service is gegarandeerd. En ik beschik tevens over een jonge, enthousiaste fysiotherapeut die 3x per week aan huis komt. Hij leert mij weer lopen (zonder te waggelen!) en sluit daarna af met een massage. Wij kunnen ons hier dus heerlijk laten verwennen en mocht het Ad allemaal teveel worden dan wil Marie wel komen koken en vragen we Corinne een keertje extra om te stofzuigen en onze bedden op te maken!!

Zo wordt gedeelde smart halve smart en brengen we de sofrologie-theorie prachtig in praktijk!!

A bientôt,

Nanny
http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 04-02-2012 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • renee biermans, naarden
    16-02-2012 16:16

    Fijn hoor, ben ik eindelijk ergens lid van, is het van zo'n clubje! :)
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier