Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Hoge bloeddruk aanwijzing voor blijvende nierproblemen bij ziekte in kleinste bloedvaatjes

Door Gerard Kok 

Trombotische microangiopathie (TMA) is een acuut ziektebeeld met grote kans op ernstige afloop, vooral als niet onmiddellijk met de behandeling wordt begonnen. Een deel van de volwassen patiënten met TMA ontwikkelt nierinsufficiëntie, maar omdat nog niet goed valt te voorspellen welke patiënten hier nu het meeste risico op lopen, hebben Duitse artsen hier onderzoek naar gedaan.

Bij TMA ontstaan kleine bloedstolseltjes in de kleine vaten en haarvaten. Bij verreweg de meeste TMA-patiënten is er sprake van een van de onderliggende syndromen: Hemolytisch-uremisch syndroom (HUS) of Trombotische trombocytopenische purpura (TTP). HUS treedt voornamelijk op bij kinderen (hoewel hier alleen volwassenen zijn onderzocht), en meestal na een episode van diarree als gevolg van een besmetting met de E-coli bacterie EHEC. Met behandeling is het sterftecijfer ongeveer 10%. Ongeveer één derde van de patiënten ontwikkelt chronische nierproblemen. TTP is een afwijking van de bloedstolling, waarvan de precieze oorzaak nog niet bekend is. Onbehandeld overlijdt 95% van de patiënten, maar na tijdige behandeling met plasmaferese (waarbij het bloedplasma van de patiënt wordt verwijderd en vervangen, maar de bloedcellen niet) stijgt de overlevingskans tot ongeveer 85%. 

Voor het onderzoek werden 62 patiënten tussen de 16 en 76 jaar onderzocht die tussen 1989 en 2006 waren behandeld met plasmaferese. Bij opname werden onder andere bloeddruk, en het C-reactief proteïne (CRP) niveau bepaald. Na statische analyse van de gegevens bleken hoge bloeddruk en een verhoogd C-reactief proteïne sterk gecorreleerd met nierinsufficiëntie bij ontslag uit het ziekenhuis. Voorts betekende een hogere leeftijd ook een grotere kans op overlijden.

Uit het onderzoek blijkt dat volwassen TMA-patiënten met hoge bloeddruk of een verhoogd C-reactief proteïne niveau een veel hogere kans hadden op nierproblemen later. Wellicht dat speciale aandacht hiervoor bij de behandeling van TMA het aantal gevallen van nierinsufficiëntie kan doen verminderen.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 03-02-2012
Bron: PLoS ONE | Nog geen reacties
'Twee medicijnen tegen diabetes remmen nierpoblemen'

Twee bestaande diabetesmedicijnen blijken de nieren dusdanig goed te beschermen dat suikerpatiënten veel later of zelfs helemaal niet gedialyseerd hoeven te worden als ze nierproblemen krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van farmacoloog prof. dr. Hiddo Lambers Heerspink van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Het gaat om de geneesmiddelen canagliflozine en dapagliflozine, die aan sommige patiënten nu al in combinatie worden voorgeschreven om hun bloedsuikergehalte te verlagen.

Diabetes is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van nierfalen, maar gedurende bijna twee decennia zijn er geen nieuwe behandelingen geweest om de nierfunctie te beschermen in patiënten met type 2 diabetes. Dit onderzoeksresultaat is volgens Lambers Heerspink een grote medische doorbraak omdat mensen met diabetes en nieraandoeningen een extreem hoog risico lopen op nierfalen, een hartaanval, een beroerte en de dood.

De richtlijnen waarin staat welke geneesmiddelen artsen in welke situatie kunnen voorschrijven, worden nu op basis van deze studie aangepast hoewel patiëntenverenigingen daar nog aan twijfelen,. Het onderzoek is gepubliceerd in de wetenschappelijke bladen New England Journal of Medicine (NEJM) en The Lancet Diabetes & Endocrinologie. Lambers Heerspink presenteert de resultaten deze week in Australië op een diabetescongres.

NierpatiŽnten met een uitkering en de AOW »

De leeftijd waarop je in ons land AOW krijgt, gaat steeds verder omhoog. Volgens de nieuwe regels zijn er mensen die nu pas op hun 67ste AOW ontvangen. Maar wat betekent dit voor een nierpatiënt die ook een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangt? Vroeger zou die uitkering na zijn 65ste stoppen. Is dat nog steeds zo vraagt het blad van de patiëntenvereniging zich deze week af. AOW staat voor Algemene Ouderdomswet.

Lees meer »

NiertransplantatiepatiŽnten tevreden met thuis meten van nierfunctie »

Patiënten die na een niertransplantatie een apparaatje meekregen om thuis hun nierfunctie te meten, waren daar tevreden over. Thuismeten verlaagde ook het aantal polibezoeken, zonder daarbij in te boeten op de kwaliteit van zorg. Dat concludeert psycholoog Céline van Lint in haar proefschrift dat ze op 5 maart 2019 verdedigde. Het apparaat voor thuismeting lijkt op een glucosemeter.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier