Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Hoge bloeddruk aanwijzing voor blijvende nierproblemen bij ziekte in kleinste bloedvaatjes

Door Gerard Kok 

Trombotische microangiopathie (TMA) is een acuut ziektebeeld met grote kans op ernstige afloop, vooral als niet onmiddellijk met de behandeling wordt begonnen. Een deel van de volwassen patiënten met TMA ontwikkelt nierinsufficiëntie, maar omdat nog niet goed valt te voorspellen welke patiënten hier nu het meeste risico op lopen, hebben Duitse artsen hier onderzoek naar gedaan.

Bij TMA ontstaan kleine bloedstolseltjes in de kleine vaten en haarvaten. Bij verreweg de meeste TMA-patiënten is er sprake van een van de onderliggende syndromen: Hemolytisch-uremisch syndroom (HUS) of Trombotische trombocytopenische purpura (TTP). HUS treedt voornamelijk op bij kinderen (hoewel hier alleen volwassenen zijn onderzocht), en meestal na een episode van diarree als gevolg van een besmetting met de E-coli bacterie EHEC. Met behandeling is het sterftecijfer ongeveer 10%. Ongeveer één derde van de patiënten ontwikkelt chronische nierproblemen. TTP is een afwijking van de bloedstolling, waarvan de precieze oorzaak nog niet bekend is. Onbehandeld overlijdt 95% van de patiënten, maar na tijdige behandeling met plasmaferese (waarbij het bloedplasma van de patiënt wordt verwijderd en vervangen, maar de bloedcellen niet) stijgt de overlevingskans tot ongeveer 85%. 

Voor het onderzoek werden 62 patiënten tussen de 16 en 76 jaar onderzocht die tussen 1989 en 2006 waren behandeld met plasmaferese. Bij opname werden onder andere bloeddruk, en het C-reactief proteïne (CRP) niveau bepaald. Na statische analyse van de gegevens bleken hoge bloeddruk en een verhoogd C-reactief proteïne sterk gecorreleerd met nierinsufficiëntie bij ontslag uit het ziekenhuis. Voorts betekende een hogere leeftijd ook een grotere kans op overlijden.

Uit het onderzoek blijkt dat volwassen TMA-patiënten met hoge bloeddruk of een verhoogd C-reactief proteïne niveau een veel hogere kans hadden op nierproblemen later. Wellicht dat speciale aandacht hiervoor bij de behandeling van TMA het aantal gevallen van nierinsufficiëntie kan doen verminderen.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 03-02-2012
Bron: PLoS ONE | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier