Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Hoge bloeddruk aanwijzing voor blijvende nierproblemen bij ziekte in kleinste bloedvaatjes

Door Gerard Kok 

Trombotische microangiopathie (TMA) is een acuut ziektebeeld met grote kans op ernstige afloop, vooral als niet onmiddellijk met de behandeling wordt begonnen. Een deel van de volwassen patiënten met TMA ontwikkelt nierinsufficiëntie, maar omdat nog niet goed valt te voorspellen welke patiënten hier nu het meeste risico op lopen, hebben Duitse artsen hier onderzoek naar gedaan.

Bij TMA ontstaan kleine bloedstolseltjes in de kleine vaten en haarvaten. Bij verreweg de meeste TMA-patiënten is er sprake van een van de onderliggende syndromen: Hemolytisch-uremisch syndroom (HUS) of Trombotische trombocytopenische purpura (TTP). HUS treedt voornamelijk op bij kinderen (hoewel hier alleen volwassenen zijn onderzocht), en meestal na een episode van diarree als gevolg van een besmetting met de E-coli bacterie EHEC. Met behandeling is het sterftecijfer ongeveer 10%. Ongeveer één derde van de patiënten ontwikkelt chronische nierproblemen. TTP is een afwijking van de bloedstolling, waarvan de precieze oorzaak nog niet bekend is. Onbehandeld overlijdt 95% van de patiënten, maar na tijdige behandeling met plasmaferese (waarbij het bloedplasma van de patiënt wordt verwijderd en vervangen, maar de bloedcellen niet) stijgt de overlevingskans tot ongeveer 85%. 

Voor het onderzoek werden 62 patiënten tussen de 16 en 76 jaar onderzocht die tussen 1989 en 2006 waren behandeld met plasmaferese. Bij opname werden onder andere bloeddruk, en het C-reactief proteïne (CRP) niveau bepaald. Na statische analyse van de gegevens bleken hoge bloeddruk en een verhoogd C-reactief proteïne sterk gecorreleerd met nierinsufficiëntie bij ontslag uit het ziekenhuis. Voorts betekende een hogere leeftijd ook een grotere kans op overlijden.

Uit het onderzoek blijkt dat volwassen TMA-patiënten met hoge bloeddruk of een verhoogd C-reactief proteïne niveau een veel hogere kans hadden op nierproblemen later. Wellicht dat speciale aandacht hiervoor bij de behandeling van TMA het aantal gevallen van nierinsufficiëntie kan doen verminderen.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 03-02-2012
Bron: PLoS ONE | Nog geen reacties
Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt. Marloes Sol promoveerde op onderzoek naar de moleculaire factoren die een rol spelen in het ontstaan van deze vaatproblemen.

Atherosclerose is verantwoordelijk voor het ontstaan van onder andere een hart- of herseninfarct. Endotheelcellen, met daarop een beschermende gelei-achtige laag, glycocalyx genoemd, bekleden de binnenkant van bloedvaten en zijn essentieel voor een goed functionerend bloedvatstelsel. Disfunctie van endotheelcellen, door bijvoorbeeld diabetes, speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van glomerulosclerose en atherosclerose. Welke moleculaire factoren betrokken zijn bij het ontstaan van endotheeldisfunctie in glomerulosclerose en atherosclerose is nog vrij onbekend.

Lees meer »

Op hol geslagen afweersysteem leidt vaak tot acuut nierfalen »

Een afweersysteem dat op hol slaat na een infectie kan leiden tot acuut nierfalen. Dat overkomt bijna de helft van de patiënten die na een ernstige infectie op een intensive care afdeling van een ziekenhuis belanden. Bij een deel van deze patiënten is dit tijdelijk. Maar bij het grootste gedeelte leidt dit tot aanhoudend nierfalen en zelfs dialyse.

Lees meer »

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier