Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Moeilijkheidsgraad zelfmanagement wordt sterk onderschat'

De Opvatting van†Tony de Ronde

Zelfmanagement of gewoon in het Nederlands zelfredzaamheid kan alleen maar goed zijn. Tenminste dat zou je op het eerste gezicht zeggen.†Helaas past het bevorderen van zelfmanagement in een trend waarin steeds minder echt voor de patiŽnt gezorgd wordt.†Zelfmanagement verwordt maar al te vaak tot "zoek het zelf maar uit"-management. Dat heeft nog niet eens met bezuinigingen te maken, maar met de instelling van de zorgverleners die steeds meer de kant op gaat van het verlenen van een dienst X en dat was het dan. Gelukkig zijn er nog heel veel zorgverleners die wel echte zorg geven, maar ze worden wel schaarser.

Zelfmanagement kan alleen als de patiŽnt zo veel mogelijk informatie heeft. Er is nauwelijks infrastructuur in de vorm van goede internetsites en mogelijkheden tot persoonlijke voorlichting die zelfmanagement op dit moment tot een reŽle optie maakt.

Zelf ben ik een goedl opgeleide nierpatiŽnt waarvoor het relatief makkelijk is om aan informatie te komen. Helaas blijkt steeds weer dat ik achter de feiten aanloop en pas later in de gaten krijg hoe het beter had gekund. Dat is ook logisch, want als patiŽnt is het meestal de eerst keer dat je een bepaalde aandoening met de bijbehorende behandeling krijgt. Het is dan ook moeilijk en bijna onmogelijk om alle consequenties te overzien. In die gevallen waar ik actief mijn behandeling stuur, blijk ik regelmatig op de een of andere lange medische teen te trappen. Ook aan de kant van de medische professionals zal het nodige moeten gebeuren om zelfmanagement te kunnen laten slagen.

Als het zelfmanagement voor mij al moeilijk is, vraag ik me af hoe het is voor minder opgeleide patiŽnten. Ik denk dat het voor hen nog veel moeilijker is, en dat de moeilijkheidsgraad van zelfmanagement sterk onderschat wordt.

De Nierstichting heeft er voor gekozen om zelfmanagement uitgebreid te promoten in het bijzonder voor nierpatiŽnten die in de predialysefase zijn. De Nierstichting doet dat onder andere door middel van het Handboek voor Preventie en Zelfzorg van Per Ňke Zillťn, en www.mijnnierinzicht.nl. De Nierstichting zet in principe een stap in de goede richting met het aanmoedigen van zelfmanagement, maar wekt de indruk dat zonder nuance te doen. Er zal door de Nierstichting nog hard gewerkt moeten worden om de infrastructuur van informatie rond zelfmanagement op orde te krijgen. Die is nu†nog verre van voldoende

Er moet, kortom, nog zo veel worden verbeterd aan de randvoorwaarden, dat het uitbundig promoten van zelfmanagement op dit moment nogal voorbarig is.†


De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van ingezonden artikelen die worden gepubliceerd in de rubriek De Opvatting. Bijdragen voor†De Opvatting†kunt u sturen naar:†redactie@niernieuws.nl

sterren Gepubliceerd: woensdag 01-02-2012 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier