Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuw, maar toch hetzelfde

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Alweer een nieuw jaar. En daarom ook van mij 'Les Meilleurs Voeux', wat u mag vertalen met 'de beste wensen voor u en uw geliefden'. Nog maar honderd zevenenveertig dialyses en dan is het alweer Oud Jaar. Ik heb er namelijk van de honderdzesenvijftig al weer negen opzitten. Gewoon een kwestie van rustig door spoelen. Ik noemde al eens eerder 'dat het leven sneller gaat wanneer je ouder wordt'.

Denk overigens niet dat ik, nog midden in de winter, alweer zo'n hang heb naar de volgende. Het gaat er puur om dat ik mij heb gevoegd in de gang der seizoenen en daar nog lang in mee hoop te mogen draaien. Maar binnenkort komen natuurlijk eerst weer aangenaam warmere en zonniger periodes; periodes van lange zomeravonden op het terras.  En vervolgens 'ontbot' dan ook alweer een nieuwe wijn. Maar eerst mogen we dus nog even door deze winter heen die ons mede het 'thuisgevoel' van wisselende seizoenen inprent.  Een winter die hier normaal gesproken iets 'grimmiger' wordt vanaf de tweede helft van januari tot een aardig eindje in februari. Mogelijk zelfs met een of twee dagen sneeuw waardoor ik me dan even niet waag aan een rit naar Taradeau, want die weg kent teveel bochten en vooral ook steile dieptes ernaast. En gestrooid of geruimd wordt er niet. Maar de wintertijd is ook de tijd van de geel bloeiende mimosa en winterjasmijn. En lekker 'smûk' (Fries voor 'gezellig'; spreek uit 'smoek') bij de openhaard.

We dialyseren in SERENA inmiddels weer 'onder ons', want de gasten van de andere groep, die vanwege Kerst en Oud en Nieuw tijdelijk bij ons waren 'ingekwartierd', zijn weer naar hun eigen vertrouwde avonden teruggekeerd. Volgende keer, eind dit jaar dus, zal het waarschijnlijk weer onze beurt zijn om ons in te passen in het gebeuren van die anderen. Ik schrijf 'waarschijnlijk' omdat we een schrikkeljaar beleven en ik dus nog even niet wil zien hoe Kerst en Oud en Nieuw zullen vallen.

Het kan bovendien ook nog heel anders uitpakken. Er staan mogelijk voor 2012 grote veranderingen in de sterren. In december vorig jaar werden we voorzichtig gepolst of er voldoende belangstelling was voor nachtdialyse. En die is er. Ook ik heb mijn belangstelling kenbaar gemaakt; het is beter voor hart en bloedvaten en mogelijk voor nog meer zaken. Er wordt langer, dus intenser gefilterd, maar rustiger gepompt. En dat is, zoals blijkt uit internationaal onderzoek, beter voor je welbevinden en overlevingskansen (nog minstens twintig jaar hè).

Deze nachtbehandeling zou, voor zover nu duidelijk, ongeveer inhouden: om eenentwintig uur aanprikken en om vijf uur worden afgekoppeld. Dus rond zes uur thuis.  Waarschijnlijk moet ik me dan nog een aantal uren terugtrekken in de gastenkamer. Nanny heeft ook recht op haar nachtrust. Naar ik vermoed moeten er echter nog wat praktische hobbels worden genomen. Een aantal infirmières moet bereid worden gevonden om de klus te klaren. Het zijn natuurlijk nog veel echtere nachtdiensten dan die ze nu draaien. En hun 'thuisfront' moet ook akkoord gaan. Zelf heb ik nog een belangrijk 'maar' met betrekking tot mijn eigen nachtrust: kan ik een complete 'nacht' bijslapen tijdens deze dialyse. En verder interesseert mij hevig hoe men eventuele 'onverhoedse bloedingen' bewaakt; zodat ik niet ongemerkt, al slapende, 'leeg loop'. Ik heb er wel vertrouwen in dat de HDF correct wordt herberekend van vier en een half uur dialyse naar acht uur. Voorlopig hebben Nanny en ik een 'positieve grondhouding' in dezen! Waar ken ik dat ook al weer van?

à la prochaine,

Ad
pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 21-01-2012 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • dgan, oostakker
    22-01-2012 13:04

    Ervoor gaan Ad&Nanny. Die nachtdialyses zijn toch beter voor hart-en bloedvaten. Ik dialyseer zo al 10 jaar en het gaat nog steeds goed met mij. Alhoewel ik af en toe toch eens moet terugkeren naar de dagdialyse omdat mijn nachtrust grondig verstoord is door het spoelen 's nachts. Maar ik blijf kiezen voor de nacht omwille van zijn immens grote voordelen. Hopelijk starten ze daar snel met een nachtsessie. Groetjes, Anneke
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier