Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Wales stapt over op automatisch donorschap

Door Merel Dercksen 

Het parlement in Wales bereidt een wet voor die tot gevolg heeft dat iedereen donor is, tenzij hij aangeeft dat niet te willen zijn. Het doel is het aantal postmortale donaties te verhogen. Wales wordt hiermee het eerste bestuurlijke deel van Groot Brittannië dat een eigen register heeft.

De Welshe regering heeft een zogenaamde White Paper uitgebracht, met daarin de plannen en een tijdslijn. In deze periode vraagt de regering verschillende (belangen)groepen naar hun mening. De Kidney Wales Foundation heeft uitgesproken erg voor de wetswijziging te zijn, en brengt dat op dit moment sterk in de publiciteit. De plannen gaan uit van een 'soft opt out'-systeem, waarbij er geen sprake is van dwang en iedereen de mogelijkheid en vrijheid heeft bezwaar aan te tekenen tegen donorschap.

Volgens Kidney Wales zou het systeem goed zijn wanneer iedereen bij overlijden donor is, tenzij

  • hij zich heeft ingeschreven in het Opt-Outregister;
  • hij niet geïdentificeerd kan worden;
  • de woonplaats van de overledene niet achterhaald kan worden;
  • verwanten aannemelijk kunnen maken dat de overledene geen donor wilde zijn;
  • directe verwanten bezwaar maken.

De wetgeving is hiermee gebaseerd op het Belgische systeem. Een verschil is wel, dat het volgens Kidney Wales voldoende is om een register bij te houden van mensen die bezwaar maken. Het uitdrukkelijk aangeven donor te willen zijn, is dan niet mogelijk.

Op dit moment moeten inwoners van Wales die donor willen zijn, zich inschrijven in het nationale register voor het Verenigd Koninkrijk, beheerd door de NHS. Er zijn verschillende onderzoeken die als resultaat hebben dat veel meer mensen dan zich ingeschreven hebben, eigenlijk wel donor zouden willen zijn, of in elk geval positief tegenover orgaandonatie staan.

Er wordt in Wales al vier jaar gesproken over een ander systeem. Volgens de White Paper moet het wetsvoorstel eind volgend jaar klaar zijn, en zal het uiteindelijke systeem in 2015 operationeel worden.

sterren Gepubliceerd: zondag 22-01-2012
Bron: Kidney Wales Foundation | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier