Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuw allocatiesysteem VS pakt mogelijk negatief uit voor diabetici

Door Tjalda de Schepper 

In de VS wordt momenteel een nieuw systeem overwogen voor de verdeling van donornieren. Het huidige systeem gaat uit van de tijd dat de ontvanger op de wachtlijst heeft gestaan, geografie en weefselcompatibiliteit. Om de levensduur van de ontvanger en van het transplantaat te optimaliseren wil men over naar een systeem waarbij donornier en ontvanger gematcht worden op basis van een aantal factoren die met gezondheid en leeftijd van donor en ontvanger te maken hebben. Het uitgangspunt bij het nieuwe systeem is de Kidney Donor Profile Index (KDPI).

Het idee hierachter is dat sommige nieren beter zijn dan andere. Op basis van een aantal meetbare factoren omtrent de donor en de omstandigheden van de donatie krijgt een donornier een score, de KDPI. Deze score is een percentielwaarde tussen de 0 en 1, waarbij 0 staat voor de langste verwachte levensduur van het orgaan en 1 voor de kortste. De bedoeling is dat de nieren met een score van 20% en lager (de beste 20 procent van het totale aanbod) gaan naar de kandidaten met de hoogste verwachte levensduur na de transplantatie (Estimated Post-Transplant Survival of EPTS). De andere 80 procent van de nieren moeten zo verdeeld worden dat patiënten die minder dan 15 jaar jonger of ouder zijn dan de donor(nier) de hoogste prioriteit hebben. Dit alles moet voorkomen dat de donornier de patiënt overleeft of vice versa.

Een kwart van de in de VS uitgevoerde niertransplantaties is het gevolg van diabetes die niet goed onder controle is. Hier kan de patiënt lang niet altijd zelf iets aan doen. Dr. Stephen Ponder, een Amerikaanse kinder-endocrinoloog die zelf diabetes type 1 heeft, waarschuwt voor de gevolgen van de nieuwe voorstellen voor diabetici. In tegenstelling tot het oude systeem zal het nieuwe systeem diabetes ook meenemen als factor die het risico op orgaanfalen verhoogt. Het nieuwe systeem zou dus betekenen dat diabetici die een niertransplantatie nodig hebben niet alleen een lagere prioriteit zullen krijgen, maar ook naar alle waarschijnlijkheid een nier zullen ontvangen met een lagere KDPI score. Als alle patiënten met diabetes automatisch als minder optimale kandidaten gecategoriseerd worden werkt dit als een straf voor de groep diabetici die buiten hun eigen schuld om nierfalen ontwikkelen.

sterren Gepubliceerd: maandag 20-02-2012
Bron: Caller.com Organ Procurement and Transplantation Netwerk | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier