Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Cognitieve achteruitgang dialysepatiŽnten heeft vasculaire oorzaak

Door Merel Dercksen 

Hemodialysepatiënten die goed gedialyseerd worden, die nooit eerder een beroerte gehad hebben, niet dement zijn en bij wie het Hb tot een normale waarde gecorrigeerd is, vertonen toch een achteruitgang van geestelijke vermogens, vergeleken met vergelijkbare mensen die een normale nierfunctie hebben. Alleen hun geheugen is niet significant slechter. Daarom denken onderzoekers uit New York dat een vaatprobleem er de oorzaak van is, en niet een achteruitgang van de hersenen en het zenuwstelsel.

Een vermindering van cognitieve vermogens komt veel voor onder hemodialysepatiënten. Het gaat samen met een verhoogd risico op andere klachten en overlijden. New Yorkse wetenschappers hebben de cognitieve functies van hemodialysepatiënten die nog nooit een beroerte hebben gehad en ook niet dement zijn, vergeleken met die van vergelijkbare personen die niet dialyseren. Ze onderzochten daarvoor 50 dialysepatiënten en 26 poliklinische patiënten van hetzelfde ziekenhuis met een normale nierfunctie. De dialysepatiënten hadden allemaal goede dialyses, en optimale Hb-waarden.

Alle deelnemers ondergingen acht neuropsychologische tests. Daarmee konden de onderzoekers ook analyseren op welk cognitief gebied deelnemers eventueel achteruitgang vertoonden.

De dialysepatiënten scoorden gemiddeld slechter dan de controlepersonen: 82 procent tegen 50 procent die voldeed aan de criteria voor verminderde geestelijke vermogens. Op elk onderdeel waren er relatief meer dialysepatiënten die verminderde cognitieve functies vertoonden, dan mensen met een normale nierfunctie. Behalve als het ging om geheugen. De verschillen tussen de groepen bleken onafhankelijk van risicofactoren voor vaatproblemen en dementie.

Omdat de verschillen niet optreden bij het geheugen, vermoeden de onderzoekers dat er een vasculair, en geen neurodegeneratief fenomeen aan de verminderde cognitieve vermogens van hemodialysepatiënten ten grondslag ligt.

sterren Gepubliceerd: maandag 09-01-2012
Bron: American Journal of Nephrology | Nog geen reacties
Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt. Marloes Sol promoveerde op onderzoek naar de moleculaire factoren die een rol spelen in het ontstaan van deze vaatproblemen.

Atherosclerose is verantwoordelijk voor het ontstaan van onder andere een hart- of herseninfarct. Endotheelcellen, met daarop een beschermende gelei-achtige laag, glycocalyx genoemd, bekleden de binnenkant van bloedvaten en zijn essentieel voor een goed functionerend bloedvatstelsel. Disfunctie van endotheelcellen, door bijvoorbeeld diabetes, speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van glomerulosclerose en atherosclerose. Welke moleculaire factoren betrokken zijn bij het ontstaan van endotheeldisfunctie in glomerulosclerose en atherosclerose is nog vrij onbekend.

Lees meer »

Op hol geslagen afweersysteem leidt vaak tot acuut nierfalen »

Een afweersysteem dat op hol slaat na een infectie kan leiden tot acuut nierfalen. Dat overkomt bijna de helft van de patiënten die na een ernstige infectie op een intensive care afdeling van een ziekenhuis belanden. Bij een deel van deze patiënten is dit tijdelijk. Maar bij het grootste gedeelte leidt dit tot aanhoudend nierfalen en zelfs dialyse.

Lees meer »

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier