Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Cognitieve achteruitgang dialysepatiŽnten heeft vasculaire oorzaak

Door Merel Dercksen 

Hemodialysepatiënten die goed gedialyseerd worden, die nooit eerder een beroerte gehad hebben, niet dement zijn en bij wie het Hb tot een normale waarde gecorrigeerd is, vertonen toch een achteruitgang van geestelijke vermogens, vergeleken met vergelijkbare mensen die een normale nierfunctie hebben. Alleen hun geheugen is niet significant slechter. Daarom denken onderzoekers uit New York dat een vaatprobleem er de oorzaak van is, en niet een achteruitgang van de hersenen en het zenuwstelsel.

Een vermindering van cognitieve vermogens komt veel voor onder hemodialysepatiënten. Het gaat samen met een verhoogd risico op andere klachten en overlijden. New Yorkse wetenschappers hebben de cognitieve functies van hemodialysepatiënten die nog nooit een beroerte hebben gehad en ook niet dement zijn, vergeleken met die van vergelijkbare personen die niet dialyseren. Ze onderzochten daarvoor 50 dialysepatiënten en 26 poliklinische patiënten van hetzelfde ziekenhuis met een normale nierfunctie. De dialysepatiënten hadden allemaal goede dialyses, en optimale Hb-waarden.

Alle deelnemers ondergingen acht neuropsychologische tests. Daarmee konden de onderzoekers ook analyseren op welk cognitief gebied deelnemers eventueel achteruitgang vertoonden.

De dialysepatiënten scoorden gemiddeld slechter dan de controlepersonen: 82 procent tegen 50 procent die voldeed aan de criteria voor verminderde geestelijke vermogens. Op elk onderdeel waren er relatief meer dialysepatiënten die verminderde cognitieve functies vertoonden, dan mensen met een normale nierfunctie. Behalve als het ging om geheugen. De verschillen tussen de groepen bleken onafhankelijk van risicofactoren voor vaatproblemen en dementie.

Omdat de verschillen niet optreden bij het geheugen, vermoeden de onderzoekers dat er een vasculair, en geen neurodegeneratief fenomeen aan de verminderde cognitieve vermogens van hemodialysepatiënten ten grondslag ligt.

sterren Gepubliceerd: maandag 09-01-2012
Bron: American Journal of Nephrology | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier