Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Indiaas ziekenhuis stopt niertransplantaties uit angst voor handel

Door Merel Dercksen 

De politie in de stad Lucknow in India heeft deze week vier mensen opgepakt die betrokken waren bij de handel in nieren van levende 'donoren'. Het Shivalik ziekenhuis is voorlopig gestopt met het transplanteren van nierpatiënten uit de deelstaat Uttar Pradesh, tot zeker is dat de documenten die zij overleggen niet vervalst zijn.

Patiënten moeten onder andere een bewijs van geen bezwaar overleggen als zij een nier van een levende donor willen ontvangen. Hiermee geven zij aan dat ze gescreend zijn en dat er geconcludeerd is dat de donatie vrijwillig is. Het ziekenhuis in Lucknow gaat al deze documenten opnieuw onder de loep nemen, omdat het ondanks deze procedure blijkbaar toch mogelijk was een netwerk in orgaanhandel op te richten. Tot nu toen zijn er in elk geval een kleine twintig slachtoffers gevonden.

Het gaat alleen om patiënten uit de deelstaat Uttar Pradesh, omdat daar de fraude is geconstateerd. Het ziekenhuis voert normaal gesproken tien tot twaalf transplantaties in een maand uit, waarvan een of twee op patiënten uit Uttar Pradesh. De andere patiënten zijn afkomstig uit Punjab.

In 2008 stopten ziekenhuizen in Mumbai tijdelijk met transplanteren, uit angst betrokken te raken bij orgaanhandel.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 31-12-2011
Bron: Indian Express | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier