Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Wederdienst

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Ik ben enigszins moe aan het worden. Het is namelijk eindelijk mijn beurt: mantelzorger zijn.

Nanny is zoals u weet tijdelijk uit de running en dan komt het huishouden - dat wij altijd samen deden - plotseling alleen op mij neer. En zoiets tikt extra aan, temeer omdat ik door de dialyse, of moet ik zeggen het nierfalen, toch al continu rondloop met een 'ingebouwde' vermoeidheid. En de dialysekater jaagt die vermoeidheid natuurlijk nog eens extra op. Maar het blijft evengoed graag gedaan; we hebben het elkaar bovendien een kwart eeuw geleden plechtig beloofd. Die goede en slechte tijden, weet u wel!

Nanny heeft nu onontkoombaar vakantie, iets waarvan ik haar al vaker probeerde te overtuigen, maar waar ze nooit aan wilde. 'Want ze had de zorg voor mij'. Die zorg blijf ik erg op prijs stellen, maar de zorgen die zij zich ook voortdurend maakte waren mij een flinke doorn in het oog. Regelmatig merkte ik dat ze vooral moe werd van die, mijns inziens, veelal nodeloze bezorgdheid en daar werd ik dan weer treurig van. Maar dat kreeg ik haar niet afgeleerd helaas. Want het zit in de aard van 'het beestje', aangeleerd door bijna levenslange ervaringen die tot aan haar jeugd terug gaan.

In het dagelijks leven red ik me, naar mijn eigen mening, nog goed. Maar zodra er rampen en rampjes plaatsvinden is het erg geruststellend iemand naast mij te weten die dan kordaat ingrijpt: bij nabloedingen afplakken, of in noodgevallen de specialist bellen en eventueel een ambulance.

Maar nu mag ik dan dus wat terug doen en zorgen dat ze die vakantie ook neemt en zich laat verzorgen en verwennen. Desondanks valt het haar nog niet mee om 'alles uit handen te geven'. Maar het lukt want ze raakt langzamerhand wat meer ontspannen. Onlangs gaf ze zelfs aan 'een vakantiegevoel te hebben'. Het houdt wel in dat ikzelf voorlopig niet lang kan zitten lezen, want er blijft van alles te doen, ook in het klein.

Nanny begint inmiddels wel al weer, ook een beetje in opdracht van de fysiotherapeut, wat mobieler te worden en dat helpt mij dan weer om wat vaker even te zitten. Ze maakt bijvoorbeeld al weer aan het aanrecht haar eigen boterhammen klaar en schenkt een kopje thee in. Maar dat alles mag ik dan toch weer naar de zithoek dragen omdat het lopen met twee krukken teveel geknoei veroorzaakt onderweg. Alle kleine klusjes die ze altijd zelf deed, moeten nu voor haar worden gedaan. Ik noem maar: kussens van bed naar bank aanslepen en terug, telefoon aandragen en schrijfblok plus pen zoeken en ander 'loopwerk'. De naaimachine op tafel plaatsen want ze werkt voor NierNieuws aan zakjes met lavendel. En dus ook stoffen en lint kopen op de markt.

Verder de gewone boodschappen en bezoekjes aan de pharmacie en dergelijke. De was en de vaatwas, met alles er op en eraan, noem ik in het voorbijgaan. Evenals het regelmatig even stofzuigen, om wat aangenamer te leven als de 'schoonmaakhulp' iets te lang wegblijft. Want Sanne, onze zwarte Labrador, blijft voortdurend haren rondstrooien op een lichte tegelvloer, zodanig dat het zelfs ons als hondenliefhebbers soms te gortig wordt. Ons vriendelijke huisdier pakt, ondanks herhaaldelijk aandringen, nog steeds niet zelf de stofzuiger.

Intussen merk ook ik duidelijk dat de rust Nanny goed doet. Misschien kook ik om dat te vieren komende week 'iets Indonesisch' voor haar. De kruiden komen uit Nederland. Dit Kerst week-end ben echter ‘vrij’. Marie, onze keukenprinses, heeft aangeboden voor ons een uitgebreide maaltijd te verzorgen. En de dag daarna gaan wij bij vrienden eten. Het worden dus ‘ontspannen’ Kerstdagen!

Die wensen Nanny en ik u ook toe en voor 2012 veel liefde en vooral gezondheid!

à la prochaine,

Ad
pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 24-12-2011 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier