Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Raadselachtige epidemie nierfalen onder Midden-Amerikaanse arbeiders

Door Dietske van der Brugge 

Midden-Amerika. Per land wordt het aantal
dodelijke slachtoffers van het mysterieuze
nierfalen vermeld. ©iWatch News

In de hele regio Midden-Amerika heerst een epidemie van nierfalen onder jonge mannen. Het betreft vooral suikerrietkappers, maar ook onder mijnwerkers en andere handarbeiders slaat de ziekte toe. Tussen 2005 en 2009 zijn elk jaar 2800 arbeiders in de regio overleden aan nierfalen. In El Salvador en Nicaragua is het aantal mannen dat sterft aan nierfalen vijf maal groter dan twintig jaar geleden. De ziekte wordt vooralsnog aangeduid met termen als 'Mesoamerican nephropathy', 'endemic agricultural nephropathy' of 'sugarcane nephropathy'.

Er wordt vrijwel zonder pauzeren gewerkt, in open veld bij een temperatuur van gemiddeld 36 graden

Artsen en onderzoekers zien wel wat het ‘defect’ is: beschadiging van de tubuli, de nierbuisjes. Maar zij kunnen tot dusver geen vinger krijgen achter de oorzaak van de ziekte. De slachtoffers zijn jonge mannen, die niet bovengemiddeld vaak aan hoge bloeddruk of diabetes lijden. De slechte werkomstandigheden spelen zeker een rol. De suikerrietkappers zijn straatarm en worden niet per uur betaald, maar per hoeveelheid suikerriet die zij oogsten. Daardoor wordt er vrijwel zonder pauzeren gewerkt, in open veld bij een temperatuur van gemiddeld 36 graden. Of de uitdroging waaraan velen lijden de oorzaak is van de nierziekte of 'slechts' een factor die de aandoening versnelt en verergert is onduidelijk. Er wordt door onderzoekers ook gewezen op blootstelling aan pesticiden, giftige stoffen en milieuverontreiniging. Zo worden op de plantages de chemicaliën 2,4-dichloorfenoxyazijnzuur en paraquat gebruikt, waarvan bekend is dat ze de nieren beschadigen. Ook alcoholmisbruik en inname van grote hoeveelheden ontstekingsremmers kunnen een rol spelen.

Bij een te hoge creatinininewaarde volgt ontslag

De armoede in de regio maakt behandeling van de ziekte problematisch. De arbeiders zijn niet verzekerd en kunnen zich niet permitteren te stoppen met werken. Inmiddels zijn enkele grote plantages wel begonnen regelmatig de creatininewaarde in het bloed van hun arbeiders te onderzoeken. Is die te hoog, dan volgt ontslag, zodat de man verstoken is van toegang tot medische zorg. De diagnose staat in de praktijk dan ook gelijk aan een doodvonnis. Ook de Midden-Amerikaanse overheden zitten met de handen in het haar, want de epidemie trekt een enorme wissel op de (toch al beperkte) zorgbudgetten. Op initiatief van de minister van Volksgezondheid van El Salvador vroegen zij de Verenigde Naties om hulp tijdens de VN Top in Mexico Stad in februari van dit jaar. Ze kregen evenwel nul op rekest.

De grootschalige kap van suikkerriet is niet alleen bedoeld voor suikerproductie; het is tevens de grondstof voor bio-ethanol, een 'groene brandstof'. Om redenen van potentiële groei is de bedrijfstak van groot economisch belang. De regio Midden-Amerika levert een kwart van de ruwe suiker die de VS importeren. De belangrijkste klant voor de export van bio-ethanol is de Europese Unie.

De grote producenten weigeren medewerking aan onderzoek in hun ondernemingen

Researchers van verschillende onderzoeksinstituten hebben studies gedaan gedaan naar de ziekte, maar beperkten zich noodgedwongen tot onderzoek in ziekenhuizen, waar mensen binnenkwamen die al ziek zijn. De grote producenten weigeren medewerking aan onderzoek in hun ondernemingen. Nicaragua Sugar en andere grote producenten zeggen dat zij uit eigen beweging maatregelen hebben genomen om de gezondheid van de hun arbeiders te beschermen. De bedrijven bestrijden evenwel dat er sprake is van een epidemie, laat staan dat zij er iets mee te maken zouden hebben. Woordvoerder Ariel Granera: "Er bestaat geen causaal verband tussen onze productiemethode en nierziekte".

Een internationale beweging van onderzoekers, journalisten en vertegenwoordigers van hulporganisaties wil druk zetten op de investeerders en afnemers in de westerse wereld om grondig onderzoek af te dwingen. Niet zonder succes. De Wereldbank stak aanvankelijk meer dan $100 miljoen in leningen aan twee grote plantages waar de nierziekte veel voorkwam, teneinde de productie van bio-ethanol te promoten. Na hevige protesten heeft de Bank tevens $1 miljoen beschikbaar gesteld om het onderzoek van Boston University naar de epidemie van nierfalen te kunnen voortzetten. Te vrezen is dat er, ook als de ziekte doorgrond kan worden, nog een lange weg te gaan zal zijn om de oorzaak aan te pakken.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 23-12-2011
Bron: iWatch e.a. | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier