Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Twee pilots orgaandonatie worden landelijk ingevoerd

Door Merel Dercksen 

Minister Schippers hoopt het 
orgaantekort op te lossen door
de ziekenhuizen harder aan
donatie te laten werken

Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft een volgende stap gezet in haar beleid rondom orgaandonatie en donorwerving in ziekenhuizen. In een brief aan de Tweede Kamer laat de minister weten dat de noodzaak groot is om stappen te zetten die een verschil kunnen maken.

In de nazomer van 2009 zijn verschillende pilots gestart in ziekenhuizen rondom het proces van orgaandonatie, met als doel het aantal transplantaties te verhogen. Twee van die pilots krijgen nu landelijk vervolg. Het gaat als eerste om de pilot in Groningen waar een donatie-intensivist is vrijgemaakt die ziekenhuizen in de regio begeleidt bij de organisatie rondom orgaandonatie. En om het initiatief in Leiden, waar is gewerkt met een apart uitname-team dat ingezet kan worden bij orgaandonatie. Andere geplande operaties komen hierdoor niet in de knel.

Uit de evaluatie van de pilots komen goede aanknopingspunten en voorwaarden om de organisatie in de ziekenhuizen te verbeteren. Het aantal transplantaties is nog niet significant gestegen, daarvoor was de looptijd van de pilots te kort en het aantal donatieprocedures in die periode te laag. Maar de breed gedeelde opvatting dat een andere organisatie van donorwerving in ziekenhuizen nodig is, in combinatie met de noodzaak nu echt grote stappen te zetten, hebben ertoe geleid de twee pilots landelijk in te voeren. De minister stelt hiervoor een subsidie beschikbaar tot en met 2014. Daarna zal de donorzorg uit de zorgpremies bekostigd moeten worden.

Het besluit is gebaseerd op een rapport van KPMG-Plexus, een van IBMG, Erasmus MC en Nivel en een reactie op de evaluatie van de Begeleidingscommissie Ziekenhuizen. Deze stukken zijn ook allemaal openbaar beschikbaar. De regio Maastricht heeft het effect van zijn pilot op het aantal transplantaties weliswaar al wel aangetoond maar de minister wil daar nog niet tot uitrol overgaan vanwege het experimentele karakter van deze pilot.

sterren Gepubliceerd: donderdag 22-12-2011 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier