Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Verschillende donor-apps naast elkaar wekt verwarring'

Door Merel Dercksen 

Minister Schippers heeft op vragen van Kamerlid Jetta Klijnsma waarom ze 'niet blij' is met de onlangs gelanceerde donor-app geantwoord, dat het verwarring wekt en dat de app bovendien geen officiële registratie oplevert.

In november lanceerde de Stichting Donor JA een app voor de iPhone, waarmee mensen aan kunnen geven dat ze donor willen zijn, óf dat ze dat aan hun nabestaanden willen overlaten maar er wel positief tegenover staan. Dit is niet de officiële app van de overheid, die waarschijnlijk nog wel even op zich laat wachten. Minister Schippers meldde niet blij te zijn met deze concurrerende app die veel eerder klaar was.

In antwoord op schriftelijke vragen van Klijnsma schrijft de minister nu dat het Donorregister inderdaad ook aan een app werkt, waarin een directe koppeling met het register gelegd zal worden. De verbinding loopt via DigiD. De registratie die met deze, nog niet bestaande, app vastgelegd woidt, is zonder twijfel rechtsgeldig en vindbaar. Dit in tegenstelling tot wensen die vastgelegd worden met de app van de Stichting Donor JA, vindt Schippers. Die staan niet in het Donorregister en zijn daarom misschien onvindbaar. Bovendien zegt ze signalen te krijgen dat mensen het verwarrend vinden dat er verschillende systemen naast elkaar bestaan.

Het gebruiken van de expertise van de ontwikkelaars van de app van de Stichting Donor JA vindt Schippers niet nodig, omdat de benodigde kennis en ervaring vooral ligt op het gebied van het Donorregister en DigiD, en die is al voldoende voorhanden bij het Donorregister.

sterren Gepubliceerd: maandag 19-12-2011
Bron: Brief Min VWS | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier