Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Het NierNieuws Kerstmenu is weer helemaal terug!

Door Merel Dercksen 

Open lasagna met balsamico-uitjes. Klik voor een vergroting

Open lasagna met balsamico-uitjes

Na een jaar afwezigheid is het er weer. Het traditionele NierNieuws Kerstmenu met niervriendelijke recepten zonder vlees, maar daarom niet minder lekker. Dit jaar bestaat het menu uit vier feestelijke gerechten in Italiaanse sfeer die mooi op elkaar aansluiten.

Alle gangen zijn voorzien van een volledige analyse. Natrium, kalium, eiwit, fosfaat, koolhydraten en kilocalorieën zijn per gerecht en voor het hele menu duidelijk vermeld.

Kaneel-panna cotta. Klik voor een vergroting

Kaneel-panna cotta

De zonder zout bereide recepten zijn stuk voor stuk bedacht en voor u voorgekookt en -geproefd door de redactie en door de in het land van de fijnproevers, België, wonende Aranka, bekend van haar natriumarme weblog, en haar man Aart.

Klik nu hier om het volledige menu in PDF formaat te downloaden en af te drukken.

Wij wensen u straks fijne kerstdagen heel smakelijk eten!


 

Pompoencrème

  Coquilles
met zoetzure paprika en amandelsla

Open lasagna
met balsamico-uitjes

Kaneel-panna cotta

 

sterren Gepubliceerd: maandag 05-12-2011 | Nog geen reacties
Tien waardevolle tips om de hitte te overleven

Het is heet, en dat blijft het deze week. Daarom opnieuw: tien tips om de hitte te overleven, door ons samengesteld in samenwerking met de nefrologie-afdeling van het Meander MC in Amersfoort. En daarbij besteden we natuurlijk speciaal aandacht aan nierpatiënten.

DOEN: meer drinken. Ook met een vochtbeperking of als dialysepatiënt kun je bij deze hoge temperaturen wat meer hebben. Denk aan 250 ml (twee kleine glaasjes) per dag. In overleg met je nefroloog kun je bij dialyse ook wat minder vocht onttrekken dan normaal.

DOEN: een glaasje water vervangen door een beetje bouillon als je licht in je hoofd wordt. Met dit hete weer verlies je niet alleen meer water, maar ook meer natrium.

NIET DOEN: midden op de dag in de hitte gaan zitten. Pas vooral ook op met de zon als je afweeronderdrukkende medicijnen gebruikt.

DOEN: neem eens een waterijsje in plaats van een paar slokken water. Je doet er langer mee, en koelt er ook nog van af.

Lees meer »

Te snelle correctie natriumbalans valt te voorzien »

Ernstige hyponatriëmie, veel te weinig natrium in je bloed, brengt grote risico's met zich mee en moet daarom zo snel mogelijk in het ziekenhuis worden behandeld. Maar ook de behandeling is niet zonder gevaar: zowel het te langzaam als te snel weer op peil brengen van de natriumspiegel kan tot ernstige complicaties leiden. Canadese artsen stellen nu een puntensysteem voor waarmee snel kan worden bepaald of het toedienen van natrium te snel gaat.

Lees meer »

Wetenschapsdag 2019 »

Inmiddels traditiegetrouw vinden de Wetenschapsdag en de wetenschappelijke najaarsvergadering van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) plaats op de laatste vrijdag voor de vroegste herfstvakantie: 11 oktober. De Wetenschapsdag wordt dit jaar georganiseerd door de NFN, NierNieuws, Nierpatiënten Vereniging Nederland en de Nierstichting. Het programma wordt deze zomer bekend gemaakt, dan is het ook mogelijk om in te schrijven.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier