Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Duitse politici bereiken akkoord over orgaandonatie

Door Merel Dercksen 

Daniel Bahr (FPD)

Het Duitse kabinet en de Bondsdag zijn het eens geworden over orgaandonatie: iedere burger moet tenminste eenmaal in zijn leven de vraag voorgelegd krijgen of hij donor wil zijn. Daarmee hopen de politici het aantal donorregistraties te verhogen. Dat betekent, dat er wordt afgezien van een keuzeplicht.

In Duitsland woedt al enige tijd een discussie, omdat sommige politici de bestaande donatiewet willen wijzigen, en anderen die voorstellen veel te ver vinden gaan. Er leek sprake van een impasse. Maar gisteren zijn verschillende fracties, onder leiding van Volker Kauder (CDU) en Frank-Walter Steinmeier (SPD) tot overeenstemming gekomen in een gesprek waaraan ook gezondheidsminister Daniel Bahr deelnam. De kans dat het voorstel nog afketst nu deze grote partijen het eens zijn, is vrijwel nihil. De nieuwe wet gaat dan ook vrijwel zeker in de eerste helft van 2012 in.

Ook in de nieuwe wet blijft er sprake van vrijwillige registratie, en zijn mensen pas donor als ze dat hebben laten vastleggen. Wat verandert is de manier waarop de overheid dit registreren benadert en faciliteert. Moeten mensen nu nog zelf actie ondernemen, straks zal hen vaker en met meer nadruk gevraagd worden om zich als donor te registreren. Het is de bedoeling, dat het niet meer voor kan komen dat iemand nooit met de vraag geconfronteerd wordt.

Die zou gesteld moeten worden 'met zoveel nadruk als mogelijk is, maar zonder tot een antwoord te dwingen of sancties op te leggen', zo staat het in een gezamenlijk uitgegeven verklaring. Wanneer de Duitse burgers de vraag of ze donor willen zijn voorgelegd krijgen, is nog niet duidelijk. Mogelijk gebeurt dat doordat de ziektekostenverzekeraars hun verzekerden aanschrijven, en meteen een donorcodicil bijsluiten. Maar het zou ook kunnen gebeuren tegelijkertijd met de overgang naar de nieuwe elektronische gezondheidskaart.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 25-11-2011
Bron: Der Spiegel | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier