Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuwe behandelmethode broze botten nierpatiŽnten bedacht

Still uit ABC News video

Franse wetenschappers hebben tijdens de Kidney Week van de American Society of Nephrology een presentatie gehouden waarin ze vertelden over hun onderzoek naar het peptide sclerostine. Mensen met een slechte nierfunctie hebben hier meer van in hun bloed dan normaal. Dit heeft een negatief effect op de botvorming. Medicijnen die de werking van sclerostine tegengaan, zouden volgens de onderzoekers wel eens een rol kunnen gaan spelen in het normaliseren van de botstofwisseling bij nierpatiënten.

Mensen met een verminderde nierfunctie hebben vaak in meer of mindere mate last van een verstoorde botstofwisseling. De calcium-fosfaathuishouding is dan in de war. Osteocyten, botcellen, scheiden het peptide sclerostine uit. Recent onderzoek lijkt erop te wijzen dat sclerostine de botvorming remt en een betere voorspeller is voor de botstofwisseling dan parathormoon, een belangrijke speler binnen de calcium-fosfaathuishouding zoals die tegenwoordig gemonitord wordt.

Franse onderzoekers hebben de relatie bepaald tussen de filtratiesnelheid van de nieren en de hoeveelheid sclerostine in het bloedserum bij 86 chronisch nierpatiënten. Ze vonden een omgekeerd verband van sclerostine met de filtratiesnelheid van de nieren, en een positieve relatie met leeftijd en serumfosfaat. Na een statistische analyse bleef alleen het verband tussen een afnemende filtratiesnelheid en een oplopende hoeveelheid sclerostine bestaan.

Omdat sclerostine de botvorming remt, en de concentratie stijgt bij chronische nierziekte, zou het kunnen zijn dat het een rol speelt bij renale osteodystrofie. De onderzoekers doen de voorspelling dat sclerostine op korte termijn een deels reguleerbare factor wordt in de behandeling van botafwijkingen bij nierpatiënten. Ze refereren daarbij aan osteoporose bij vrouwen na de overgang, voor wie medicijnen zijn ontwikkeld die de werking van sclerostine tegengaan.

sterren Gepubliceerd: donderdag 24-11-2011
Bron: ASN Kidney Week | Nog geen reacties
NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

NN-TV: De Kolff Battle of the Universities »

NierNieuws volgde het Radboud UMC Nijmegen tijdens de Kolff Battle van de Nierstichting en de Willem Kolff Stichting op de voet. Bekijk hier een samenvatting van de wedstrijd waarin de Nijmegenaren bepaald niet voor niets meededen. Deze video duurt ongeveer 5 minuten en geeft een goed beeld van brainstorm en resultaat. Via deze link kunt u ook nog een diepgaander video van 20 minuten bekijken.NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier