Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Hernieuwde prijs voor uitvinding in zorg aan nierpatiënten

Zuster Maria ter Welle poseert 'aan' de
eerste kunstnier van Kolff 

Sinds 2003 bestaat de Zuster ter Welle prijs, een initiatief van de Willem Kolff Stichting. Die prijs is tot nu toe drie keer uitgereikt, aan personen die zich hebben onderscheiden in hun bijzondere zorg voor chronische patiënten. Vanaf komend jaar is de prijs omgedoopt in de Maria ter Welle Innovatieprijs.

De prijs zal elk jaar uitgereikt worden, door de Willem Kolff Stichting samen met de Nierstichting. De bedoeling van beide partijen, is dat het een bekendere, prestigieuze prijs wordt. Diëtisten, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, kortom niet-medici die zorg verlenen aan nierpatiënten, kunnen voor de prijs in aanmerking komen. Daarvoor moet de kandidaat een initiatief ontplooid hebben, dat de kwaliteit van zorg aan nierpatiënten verbeterd heeft. Met de prijs, die behalve uit een medaille en een oorkonde, bestaat uit een cheque ter waarde van € 10.000, kan het initiatief dan landelijk uitgerold worden.

Hoofdzuster Maria ter Welle werkte op de interne afdeling van het Stadsziekenhuis in Kampen. Tussen 1942 en 1946 assisteerde zij professor Kolff bij zijn proeven met de eerste kunstmatige nier ter wereld. Ondanks bezwaren van zijn collega-artsen wist zij Kolff over te halen zijn uitvinding daadwerkelijk toe te passen op patiënten. Daarmee speelde Maria ter Welle een cruciale rol bij de ontwikkeling van dit apparaat.

Kandidaten kunnen zich tot 7 februari aanmelden voor de prijs. Tijdens de eerste van de Nederlandse Nefrologiedagen, 3 april in Veldhoven, zal deze vervolgens worden uitgereikt. De jury bestaat uit acht personen: afgevaardigden van de betrokken beroepsgroepen, van de verbonden van nefrologen en patiënten, en van beide stichtingen.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 12-11-2011
Bron: Nierstichting | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier