Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Oral-D (te lezen zoals het bedoeld is)

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

U weet of zou in ieder geval kunnen weten, dat een slecht gebit en slecht tandvlees, 'rotte tanden' zogezegd, oorzaak kunnen zijn van inwendige aandoeningen, onder andere infecties van de hartkleppen. En zoiets hebben we als dialyse-patiënten, waarvan hart en bloedvaten er toch al flink van langs krijgen, niet extra nodig. Sedert bijna twee jaar maakt SERENA deel uit van een wereldwijde organisatie, DIAVERUM, met meer dan 219 klinieken en zestienduizend patiënten in vijftien landen. Nederland komt op deze lijst niet voor. Mogelijk ontplooit het Hans Mak instituut vergelijkbare activiteiten als DIAVERUM?

Het doel van DIAVERUM is namelijk samenwerking in het belang van de patiënt door: uitwisseling van medische expertise, kwaliteitsborging, training en 'good practice' plus research ten aanzien van alle mogelijke aspecten rond de dialyse, de behandeling en de bevordering van de gezondheid van de patiënt. Vooral het grote aantal van duizenden patiënten maakt het mogelijk om statistisch betrouwbaar onderzoek te doen naar allerlei aspecten met betrekking tot de dialyse en dialysepatiënten.

Onlangs heb ik daarom, als één van drieduizend vrijwilligers - maar je moet knap dom zijn om zo'n verzoek te weigeren - deelgenomen aan een tandheelkundig onderzoek naar het welzijn van mijn gebit en tandvlees, aangevuld met de meting van de pH en het bufferend vermogen van mijn speeksel. Alles standaard schriftelijk vastgelegd. De verschillende deelnemende dialysecentra dienen, een jaarlang, alle optredende veranderingen in de gezondheid van de vrijwilligers - waaronder natuurlijk ook het overlijden - op voorgeschreven manier te noteren en te melden aan een centraal adres in Italië.

Hoeveel tijd het bewerken van alle gegevens en het publiceren van het hele onderzoek vervolgens zal vragen weet ik niet. Maar ik reken op een voorspoedige voortgang (in het belang van de patiënten hè!) en blijf een en ander met belangstelling volgen. Te zijner tijd krijgen we 'in begrijpelijke vorm' het verhaal aangeboden, maar ik hoop ook op een kopie van het originele stuk; kijken of ik dat snap.

Van de deelnemers werd gevraagd om naar waarheid(!) bovendien een vragenlijst in te vullen met, ogenschijnlijk, tamelijk triviale multiple choice vragen. Wat is het gemiddelde familie-inkomen(?): laag, hoog, gemiddeld? Hoe lang poets je je tanden en hoeveel maal per dag? Hoe vaak wordt je tandenborstel vernieuwd? Hoe vaak per nacht sta je op vanwege een droge mond? Hoeveel maal per dag eet en/of drink je? Heb je voldoende of bijna geen speeksel? Hoe vaak 'zie' je je tandarts? Op welke leeftijd was dat voor het eerst?

Gebruik je mondspoeling of tandfloss? Heb je een droge mond, gezichtshuid, droge ogen en lippen? Heb je ernstige dorst, beïnvloedt deze je sociale leven? En hoe is dat vóór, tijdens en nà de dialyse? Als alle genoemde gegevens eenmaal zijn verwerkt kan dat heel wat informatie opleveren. De diepere betekenis van deze vragenlijst lijkt mij redelijk duidelijk: inschatten van sociale status, diabetes, hygiënisch gedrag en dergelijke?

Na het 'technische' onderzoek heb ik die stoel met een geruststellende schouderklop kunnen verlaten. Ik wens u bij uw tandarts hetzelfde. U hoort, ooit, nog nader van me. Mogelijk zijn de resultaten ook voor u van belang. Wordt waarschijnlijk na twee jaar of langer vervolgd.

à la prochaine,

Ad
Bekijk ook de website van Nanny en Ad 

sterren Gepubliceerd: zaterdag 12-11-2011 | Nog geen reacties
Wisselingen in Maastricht

Twee grote veranderingen bij de afdeling nefrologie in Maastricht: prof.dr. Karel Leunissen is met emeritaat gegaan en prof.dr. Jeroen Kooman is benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Bij zijn afscheid van het Maastricht UMC+ is internist-nefroloog prof.dr. Karel Leunissen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens is hij onderscheiden met de Maastricht UMC+ penning. Leunissen is sinds 1984 tot aan zijn emeritaat in juni 2020 in dienst geweest van het academisch ziekenhuis Maastricht en de Universiteit van Maastricht. Hij is begonnen als jonge internist-nefroloog, waarbij hij nog nauw betrokken is geweest bij het opzetten van het niertransplantatieprogramma in Maastricht. Vervolgens is hij bevorderd tot universitair hoofddocent en later tot vakhoogleraar en opleider Nefrologie. Vanaf 1998 was hij, binnen de afdeling Interne geneeskunde van het Maastricht UMC+, hoofd van de onderafdeling Nefrologie.

Naast zijn vakinhoudelijk werk heeft Leunissen zich uitgebreid bezig gehouden met onderwijs. Zo was hij bijvoorbeeld vice-decaan en portefeuillehouder onderwijs van de (toenmalige) Faculteit der Geneeskunde, en directeur van het Stafdirectoraat Zorg en Leren. Een andere nefroloog met onderwijsbloed is prof.dr. Jeroen Kooman. Hij is per 1 september benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Lees meer »

Wiskundig model maakt schatting van druk in nierfilters »

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Didier Collard over het onderzoek naar het meten van druk in de nierfilters in het Amsterdam UMC. Didier heeft een bachelor wiskunde en natuurkunde gedaan, gevolgd door een master mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam. Via de zij-instroom is hij daarna geneeskunde gaan studeren en hij heeft inmiddels zijn opleiding tot arts afgerond.

Lees meer »

Weer grote prijs voor Martin de Borst »

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier