Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Oral-D (te lezen zoals het bedoeld is)

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

U weet of zou in ieder geval kunnen weten, dat een slecht gebit en slecht tandvlees, 'rotte tanden' zogezegd, oorzaak kunnen zijn van inwendige aandoeningen, onder andere infecties van de hartkleppen. En zoiets hebben we als dialyse-patiënten, waarvan hart en bloedvaten er toch al flink van langs krijgen, niet extra nodig. Sedert bijna twee jaar maakt SERENA deel uit van een wereldwijde organisatie, DIAVERUM, met meer dan 219 klinieken en zestienduizend patiënten in vijftien landen. Nederland komt op deze lijst niet voor. Mogelijk ontplooit het Hans Mak instituut vergelijkbare activiteiten als DIAVERUM?

Het doel van DIAVERUM is namelijk samenwerking in het belang van de patiënt door: uitwisseling van medische expertise, kwaliteitsborging, training en 'good practice' plus research ten aanzien van alle mogelijke aspecten rond de dialyse, de behandeling en de bevordering van de gezondheid van de patiënt. Vooral het grote aantal van duizenden patiënten maakt het mogelijk om statistisch betrouwbaar onderzoek te doen naar allerlei aspecten met betrekking tot de dialyse en dialysepatiënten.

Onlangs heb ik daarom, als één van drieduizend vrijwilligers - maar je moet knap dom zijn om zo'n verzoek te weigeren - deelgenomen aan een tandheelkundig onderzoek naar het welzijn van mijn gebit en tandvlees, aangevuld met de meting van de pH en het bufferend vermogen van mijn speeksel. Alles standaard schriftelijk vastgelegd. De verschillende deelnemende dialysecentra dienen, een jaarlang, alle optredende veranderingen in de gezondheid van de vrijwilligers - waaronder natuurlijk ook het overlijden - op voorgeschreven manier te noteren en te melden aan een centraal adres in Italië.

Hoeveel tijd het bewerken van alle gegevens en het publiceren van het hele onderzoek vervolgens zal vragen weet ik niet. Maar ik reken op een voorspoedige voortgang (in het belang van de patiënten hè!) en blijf een en ander met belangstelling volgen. Te zijner tijd krijgen we 'in begrijpelijke vorm' het verhaal aangeboden, maar ik hoop ook op een kopie van het originele stuk; kijken of ik dat snap.

Van de deelnemers werd gevraagd om naar waarheid(!) bovendien een vragenlijst in te vullen met, ogenschijnlijk, tamelijk triviale multiple choice vragen. Wat is het gemiddelde familie-inkomen(?): laag, hoog, gemiddeld? Hoe lang poets je je tanden en hoeveel maal per dag? Hoe vaak wordt je tandenborstel vernieuwd? Hoe vaak per nacht sta je op vanwege een droge mond? Hoeveel maal per dag eet en/of drink je? Heb je voldoende of bijna geen speeksel? Hoe vaak 'zie' je je tandarts? Op welke leeftijd was dat voor het eerst?

Gebruik je mondspoeling of tandfloss? Heb je een droge mond, gezichtshuid, droge ogen en lippen? Heb je ernstige dorst, beïnvloedt deze je sociale leven? En hoe is dat vóór, tijdens en nà de dialyse? Als alle genoemde gegevens eenmaal zijn verwerkt kan dat heel wat informatie opleveren. De diepere betekenis van deze vragenlijst lijkt mij redelijk duidelijk: inschatten van sociale status, diabetes, hygiënisch gedrag en dergelijke?

Na het 'technische' onderzoek heb ik die stoel met een geruststellende schouderklop kunnen verlaten. Ik wens u bij uw tandarts hetzelfde. U hoort, ooit, nog nader van me. Mogelijk zijn de resultaten ook voor u van belang. Wordt waarschijnlijk na twee jaar of langer vervolgd.

à la prochaine,

Ad
Bekijk ook de website van Nanny en Ad 

sterren Gepubliceerd: zaterdag 12-11-2011 | Nog geen reacties
Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'Tja… je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier