Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Effect van chirurgie op nierkanker kan worden voorspeld

Door Merel Dercksen 

Ganesh Raj; bron: UT Southwestern Medical CenterEen samenwerking tussen urologen van vooraanstaande Amerikaanse ziekenhuizen heeft een voorspellingsmodel opgeleverd dat kan worden gebruikt bij nierkanker. Hiermee kan de kans geschat worden dat bij een patiŽnt na 12 jaar de tumor teruggekeerd zal zijn, wanneer hij alleen geopereerd wordt, en geen aanvullende behandeling ondergaat.

Bij niercelcarcinoom, de meest voorkomende vorm van nierkanker bij volwassenen, is de gangbare behandeling het wegsnijden van de tumor. Deze vorm van kanker reageert over het algemeen niet goed op bestraling of chemotherapie. Een nieuwe mogelijkheid is immunotherapie, maar die wordt nog niet veel toegepast. Of chirurgische verwijdering van de tumor zonder extra behanleking effectief is, is van veel factoren afhankelijk. Tot nu toe was niet duidelijk, welke rol verschillende kenmerken speelden.

Urologen onder leiding van dr. Ganesh Raj van het UT Southwestern Medical Center in Dallas, Texas, hebben de gegevens van 2.517 patiŽnten geanalyseerd. Op basis hiervan hebben ze een voorspellingsmodel gemaakt, een nomogram, waarmee kan worden ingeschat of een patiŽnt 12 jaar na de operatie nog kankervrij zal zijn. Hierin zijn onder andere de grootte van de tumor, het geslacht van de patiŽnt en het al of niet aangetast zijn van de lymfeklieren van belang. Het model is volgens de onderzoekers zeer geschikt om voor een operatie te voorspellen hoe groot het effect op de lange termijn hiervan zal zijn.

sterren Gepubliceerd: woensdag 04-06-2008
Bron: The Journal of Urology | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier