Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Minder ondervoeding bij nachtelijke thuishemodialyse

Door Merel Dercksen 

Patiënten die van driemaal per week overdag hemodialyse overstappen op vaker 's nachts thuis, gaan beter eten. Vooral hun eiwitinname verbetert. Het zou een reden kunnen zijn om bij ondervoede dialysepatiënten over te gaan op nachtelijke thuishemodialyse.

Een van de oorzaken van de hoge sterfte onder dialysepatiënten is dat veel van hen ondervoed zijn. Dat is onder andere het gevolg van het strenge dieet. Bij nachtelijke thuishemodialyse die mensen vrijwel elke nacht thuis uitvoeren, zijn de dieetvoorschriften veel minder streng dan bij de conventionele hemodialyse, drie keer per week overdag. In een gezamenlijke studie hebben medewerkers van de Hanze Hogeschool, het UMC Groningen en het Dialysecentrum Groningen onderzocht of dit in de praktijk ook leidt tot een betere voedingsstatus. Ze hadden hierbij speciale belangstelling voor de eiwitinname.

Ze deden het onderzoek onder 15 patiënten van het Groningse dialysecentrum die in de jaren 2004 - 2009 overstapten op nachtelijke thuishemodialyse. Deze patiënten hielden zowel ervoor als vier en acht maanden erna vijf dagen lang een voedingsdagboek bij. Ook bekeken de onderzoekers de hoeveelheid eiwit die de patiënten in hun stofwisseling afbraken, en voerden ze fysieke metingen uit bij de patiënten. De deelnemers werden allemaal ten minste acht maanden gevolgd.

De eiwitinname door de patiënten steeg aanzienlijk nadat ze waren overgestapt op vaak 's nachts thuis dialyseren. Dat zagen de onderzoekers zowel aan hun metingen aan de stofwisseling van de patiënten, als aan de voedingsdagboeken die deze bijhielden. Tegelijkertijd ging ook de fosfaatinname omhoog. Maar dat leidde niet tot hogere fosfaatspiegels, zelfs niet terwijl de patiënten maar zeer beperkt fosfaatbinders gebruikten. De body mass index en de omtrek van de bovenarm als maat voor de spiermassa veranderden niet wezenlijk.

Omdat de overstap van drie maal per week overdag dialyseren naar vaker 's nachts thuis, een positief effect heeft op de voedingsstatus van patiënten, en vooral op de eiwitinname, vinden de onderzoekers dat dit serieus moet worden overwogen als oplossing bij hemodialysepatiënten die ondervoed zijn.

sterren Gepubliceerd: woensdag 09-11-2011
Bron: Journal of Renal Nutrition | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier