Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierdonatie boven de 70 geeft geen extra risico voor donor

Door Jeroen van Setten 

Ouderen lopen geen extra 
risico's bij levende donatie,
maar voor jongere
ontvangers verdient een
jongere donor de
voorkeur. 

Goed nieuws voor mensen boven de 70 die een nier willen doneren. Dat is volgens een onderzoek van de Johns Hopkins Universiteit een veilige procedure. De uitgenomen nier gaat weliswaar minder lang mee, maar voor de donor zijn er geen extra risico's. Sterker nog, mensen die op gevorderde leeftijd een nier doneren leven gemiddeld langer dan leeftijdsgenoten die dat niet deden.

De studie, die is verschenen in het tijdschrift van de American Society of Nephrology (CJASN), is ingegeven door het orgaantekort. Ouderen die graag willen doneren worden op dit moment vaak op een leeftijdscriterium afgewezen of doneren wordt hen simpelweg afgeraden. Jonathan Berger en Dorry Segev onderzochten daarom hoe groot de risico's werkelijk zijn.

Ze bestudeerden 219 gezonde volwassenen van ouder dan 70 die een nier hadden gedoneerd en vergeleken ze met gezonde oudere mensen die niet doneerden. De onderzoekers keken of deze oudere donoren een extra risico op overlijden hadden door het doneren. Het onderzoeksteam wilde ook weten of een nier van een levende oudere donor net zo goed functioneerde als andere donororganen.

Gezonde personen ouder dan 70 jaar bleken niet meer kans te lopen om binnen een, vijf of tien jaar na het doneren te overlijden dan andere gezonde ouderen. In feite lagen hun sterftecijfers zelfs lager. De organen van bejaarde donoren functioneerden minder lang dan die van jongere levende donoren, maar ze deden het net zo lang als organen van jongere overleden donoren.

De onderzoekers concluderen dan ook dat er geen enkele reden is mensen van boven de 70 donatie af te raden zolang ze tenminste goed gezond zijn. Maar ze adviseren wel voor jongere ontvangers bij voorkeur een jongere donor te zoeken waarvan de nier in principe langer meegaat.

sterren Gepubliceerd: zondag 30-10-2011
Bron: American Society of Nephrology | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier