Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierdonatie boven de 70 geeft geen extra risico voor donor

Door Jeroen van Setten 

Ouderen lopen geen extra 
risico's bij levende donatie,
maar voor jongere
ontvangers verdient een
jongere donor de
voorkeur. 

Goed nieuws voor mensen boven de 70 die een nier willen doneren. Dat is volgens een onderzoek van de Johns Hopkins Universiteit een veilige procedure. De uitgenomen nier gaat weliswaar minder lang mee, maar voor de donor zijn er geen extra risico's. Sterker nog, mensen die op gevorderde leeftijd een nier doneren leven gemiddeld langer dan leeftijdsgenoten die dat niet deden.

De studie, die is verschenen in het tijdschrift van de American Society of Nephrology (CJASN), is ingegeven door het orgaantekort. Ouderen die graag willen doneren worden op dit moment vaak op een leeftijdscriterium afgewezen of doneren wordt hen simpelweg afgeraden. Jonathan Berger en Dorry Segev onderzochten daarom hoe groot de risico's werkelijk zijn.

Ze bestudeerden 219 gezonde volwassenen van ouder dan 70 die een nier hadden gedoneerd en vergeleken ze met gezonde oudere mensen die niet doneerden. De onderzoekers keken of deze oudere donoren een extra risico op overlijden hadden door het doneren. Het onderzoeksteam wilde ook weten of een nier van een levende oudere donor net zo goed functioneerde als andere donororganen.

Gezonde personen ouder dan 70 jaar bleken niet meer kans te lopen om binnen een, vijf of tien jaar na het doneren te overlijden dan andere gezonde ouderen. In feite lagen hun sterftecijfers zelfs lager. De organen van bejaarde donoren functioneerden minder lang dan die van jongere levende donoren, maar ze deden het net zo lang als organen van jongere overleden donoren.

De onderzoekers concluderen dan ook dat er geen enkele reden is mensen van boven de 70 donatie af te raden zolang ze tenminste goed gezond zijn. Maar ze adviseren wel voor jongere ontvangers bij voorkeur een jongere donor te zoeken waarvan de nier in principe langer meegaat.

sterren Gepubliceerd: zondag 30-10-2011
Bron: American Society of Nephrology | Nog geen reacties
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiënten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat – hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier