Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuw medicijn nierkanker doorloopt versnelde toelatingsprocedure

Door Merel Dercksen 

Het Duitse bedrijf Wilex heeft bekendgemaakt dat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) de zogenaamde Fast Track status heeft toegekend aan zijn medicijn Rencarex. Dat betekent dat het mogelijk eerder op de markt komt dan in de normale toelatingsprocedure het geval zou zijn. Rencarex is bedoeld voor de behandeling van nierkanker.

De werkzame stof in Rencarex is het antilichaam Girentuximab, dat bindt aan een antigeen dat overmatig tot expressie komt bij heldercellig niercelcarcinoom. Het antilichaam maakt de tumor zichtbaar voor het immuunsysteem, dat de cellen vervolgens kan aanvallen. Het is ontwikkeld als toevoeging aan de behandeling van tumoren van deze soort, die niet uitgezaaid zijn, bij patiënten die een hoog risico op terugkomen van de tumor lopen als ze geopereerd zijn. Hiervoor is op dit moment geen specifiek medicijn op de markt.

De ontwikkeling van Rencarex is op dit moment in fase 3. Er worden dus al wel gevorderde onderzoeken op mensen mee gedaan, maar de testfase is nog niet volledig voorbij. Door de FDA en het Europese geneesmiddelenagentschap EMA is het medicijn aangemerkt als weesgeneesmiddel. Dat biedt de fabrikant allerlei voordelen. Daar komt nu het Fast Track proces bij. Dat is ontwikkeld om te zorgen dat nieuwe medicijnen die gericht zijn op een ernstige ziekte en waarmee tot op dat moment geen vergelijkbaar middel bestaat, sneller beoordeeld kunnen worden door de FDA dan gebruikelijk is. Daarmee kunnen ze ook sneller ter beschikking van patiënten komen.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 25-10-2011 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier