Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'NVN tekort gedaan in Uitzending Hart van Nederland'

Hans Bart tijdens de uitzending

NVN-directeur Hans Bart in de uitzending
van Hart van Nederland
op SBS6

De Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) voelt zich tekort gedaan door de uitzending van Hart van Nederland op 18 oktober over de stichting Donadona. De patiëntenvereniging stelt dat directeur Hans Bart niet de gelegenheid kreeg het verenigingsstandpunt voldoende onder woorden te brengen.

De stichting Donadona wil met behulp van een website contact mogelijk maken tussen nabestaanden van orgaandonoren en getransplanteerden. De NVN plaatst kanttekeningen bij dit initiatief. De vereniging zegt op zich niet negatief tegenover dit idee te staan en het wel degelijk de moeite waard te vinden om de voor- en nadelen in kaart te brengen. Hoewel NVN-directeur Hans Bart dit tijdens het interview met SBS heeft aangegeven, was dit standpunt in de uitzending niet te zien.

Het gaat bij nieren steeds vaker om donatie bij leven. Dit kan zowel door bekenden, bijvoorbeeld familieleden of vrienden, als door zogenoemde altruïstische of Samaritaanse donoren. In het laatste geval geeft een donor een nier aan een onbekende op de wachtlijst. Deze laatste groep heeft veel minder behoefte om in contact te komen met de ontvanger,' zegt Hans Bart.

De NVN-directeur gaf - wel in de uitzending - aan dat er ook moeilijke situaties kunnen ontstaan in het contact tussen gevers en ontvangers, temeer omdat transplantatie en donatie vaak levensreddend zijn. Daardoor kunnen er gevoeligheden ontstaan in de relatie tussen nabestaanden van donoren en getransplanteerden, maar ook verwachtingen en zelfs eisen waarbij de donor of de nabestaande van een donor de ontvanger maant voorzichtig te zijn met zijn of haar nieuwe nier.

Het leggen van contacten tussen nabestaanden van donoren en getransplanteerden blijkt onder de leden van de Nierpatiënten Vereniging Nederland, onder wie veel donoren en getransplanteerden, gevoelig te liggen. Dat bleek afgelopen zaterdag bij een bijeenkomst van de NVN die in het teken stond van de mogelijke vergroting van het aantal donoren en de eventuele betaling voor organen of vergoeding van de onkosten die van donatie het gevolg zijn.

Bij het mogelijk maken van contact tussen nabestaanden van donoren en getransplanteerden gaat het om zo'n gevoelige zaak dat er breed draagvlak moet worden gecreëerd, zo bleek tijdens die bijeenkomst. De NVN-directeur gaat daarbij nog een stap verder. Hij bepleit ook een breed draagvlak onder en betrokkenheid van transplantatieartsen en betrokkenen bij de overheid en de wetgeving. Zij spelen volgens de vereniging een belangrijke rol bij het mogelijk maken van contact tussen getransplanteerden en nabestaanden van donoren.

sterren Gepubliceerd: woensdag 19-10-2011 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Tony, Amsterdam
    20-10-2011 11:32

    Donadona probeert mensen bij elkaar te brengen die dat zelf nadrukkelijk willen. Ik zie niet wat dat daar verkeerd aan is. Het contact tussen getransplanteerden en nabestaanden zal waarschijnlijk niet altijd probleemloos verlopen. De rol van de NVN en andere patiëntenverenigingen zou moeten zijn om samen met Donadona die contacten zo goed mogelijk te laten verlopen. Het creëren van zo een breed mogelijk draagvlak is natuurlijk altijd goed, maar of het zo relevant is?
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier