Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuw medicijn tegen nierkanker heeft dure bijwerkingen

Door Merel Dercksen 

niercelcarcinoom; bron: wikipediaTijdens een congres van de American Society of Clinical Oncology (ASCO), het grootste congres voor kankerspecialisten ter wereld, zijn de resultaten van een studie naar de kosteneffectiviteit van een nieuw middel dat bij nierkanker gebruikt wordt, bekend gemaakt. Het blijkt dat de behandeling van de bijwerkingen die bij gebruik van dit middel optreden, twee tot drie keer zo duur is als bij een combinatie van al langer gebruikte medicijnen. Dit terwijl het middel zelf niet beter werkt dan die andere twee samen.

Uit een eerdere studie was bekend geworden, dat het effect van de behandeling van patiŽnten met uitgezaaid niercelcarcinoom met een combinatie van Avastin en interferon, vergelijkbaar is met dat van een behandeling met het nieuwe middel sunitinib (Sutent). Beide behandelingen verlengen het leven van patiŽnten zonder dat de tumor groter wordt met ongeveer eenzelfde termijn. Maar de bijwerkingen zijn duidelijk verschillend.

Uit het onderzoek, dat is uitgevoerd onder patiŽnten in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, blijkt dat patiŽnten die sunitinib krijgen veel vaker last hebben van een te laag aantal bloedcellen, diarree en braken. De kosten om deze bijwerkingen te behandelen liggen twee tot drie keer zo hoog als de kosten voor de behandeling van de bijwerkingen van de combinatie van Avastin en interferon.

sterren Gepubliceerd: maandag 02-06-2008
Bron: Newswire | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier