Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Opheffen anonimiteit bij donatie levert meer organen op'

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Het aantal potentiŽle orgaandonoren kan spectaculair omhoog als de anonimiteit van donoren en ontvangers wordt opgeheven. Dat zegt een Amerikaanse donororganisatie die de beide groepen actief met elkaar in contact brengt.

Liesbeth Staats van KRO Brandpunt bracht een bezoek aan de nabestaanden van Julio Garcia in New York. Hij redde na zijn dood met zijn organen zeven ontvangers. In een ceremonie zijn die vervolgens met de nabestaanden van Garcia in contact gebracht. Het aantal donorregistraties zou in de staat New York door de bijzondere ontmoetingen gestegen zijn met 14 procent.

Ook in Nederland gaan nu stemmen op om het taboe op orgaandonatie te doorbreken. Tot nu toe kunnen getransplanteerden die contact willen leggen met de nabestaanden van hun donor alleen een geanonimiseerde brief sturen naar Eurotransplant. Die stuurt de brief door. De Nederlandse Transplantatie Vereniging† is tegenstander van direct contact omdat het emotioneel belastend kan zijn en tot teleurstelling zou kunnen leiden 'over ras, sekse, geloof of politieke overtuiging van een ontvanger'.

Tekst en reportage: Redactie KRO Brandpunt. Uitzending 16 oktober 2011

sterren Gepubliceerd: maandag 17-10-2011 | Nog geen reacties
NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

NN-TV: De Kolff Battle of the Universities »

NierNieuws volgde het Radboud UMC Nijmegen tijdens de Kolff Battle van de Nierstichting en de Willem Kolff Stichting op de voet. Bekijk hier een samenvatting van de wedstrijd waarin de Nijmegenaren bepaald niet voor niets meededen. Deze video duurt ongeveer 5 minuten en geeft een goed beeld van brainstorm en resultaat. Via deze link kunt u ook nog een diepgaander video van 20 minuten bekijken.NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier