Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuwe oproep concrete doelen orgaandonatie krijgt steun in Kamer

Door Merel Dercksen 

'Problematiek orgaandonatie vraagt om doelstellingen' kopt D66 in de aanloop naar de donorweek. De verklaring van deze ietwat cryptische titel van het persbericht is dat de partij, net zoals de PvdA en de SP, de nieuwste actie van de Stichting 2 Miljoen Handtekeningen zegt te ondersteunen.

In de aanloop naar de Donorweek heeft de Stichting 2 Miljoen Handtekeningen de Tweede Kamer in een brief gevraagd haar voornemen om minister Schippers van VWS heldere, meetbare donorbeleidsdoelstellingen op te leggen, nu hard te maken. Menno Loos van de stichting: 'Wij geloven nog steeds dat voor meer donoren een wetswijziging nodig is naar actieve donorregistratie (ADR). Dit blijkt ondanks ons burgerinitiatief nu niet haalbaar. De discussie is en blijft lastig zolang we niet elke keer over dezelfde cijfers en doelstellingen praten. Vandaar ons initiatief voor een heldere en duidelijke doelstelling.'

De cijfers geven aan dat er sinds 2005 geen beweging is in het aantal transplantaties en donorregistraties ondanks miljoenen kostende campagnes en initiatieven in ziekenhuizen. Stichting 2 Miljoen Handtekeningen wil toe naar een '1-1-6-doelstelling': 1000 wachtenden, 1000 transplantaties en 60 procent registraties. 1000 mensen die maximaal twee jaar wachten op een orgaan in plaats van de huidige 1200 gedurende meerdere jaren. Hiervoor zal volgens de stichting het aantal postmortale transplantaties omhoog moeten naar 1000 per jaar in plaats van de huidige 640. Dit is alleen mogelijk als het aantal registraties in het donorregister naar tenminste 60% van de Nederlanders zal stijgen. Nu geeft slechts 40% van de Nederlanders aan wat ze willen.

In een algemeen overleg op 24 maart 2011 heeft de minister aangegeven met doelstellingen te komen en extra miljoenen te willen investeren die nu gereserveerd staan voor een systeemwijziging. Omdat de doelstellingen tot nog toe zijn uitbleven, roept Stichting 2 Miljoen Handtekeningen de Kamer op om de 1-1-6 doelstelling als objectieve maatstaf nog deze regeerperiode in te voeren.

Volgens D66 is de invoering van het ADR-systeem - dat de keuze vrij laat, maar die keuze wel registreert - noodzakelijk. Omdat de keuze van een hersendode patiënt vaak niet bekend is, beslissen onwetende nabestaanden vaak negatief over orgaandonatie. D66 Kamerlid Pia Dijkstra: 'Een ruime meerderheid van de Nederlanders staat positief ten opzichte van het ADR-systeem. Bovendien is in andere Europese landen als Spanje, België en Oostenrijk het ADR-systeem al succesvol ingevoerd. Het aantal beschikbare organen is daar verdubbeld. Wij vinden dat we van mensen mogen vragen eens in hun leven goed na te denken over wat zij voor andere mensen kunnen betekenen. Dat redt mensenlevens.'

sterren Gepubliceerd: maandag 17-10-2011 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier