Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuwe oproep concrete doelen orgaandonatie krijgt steun in Kamer

Door Merel Dercksen 

'Problematiek orgaandonatie vraagt om doelstellingen' kopt D66 in de aanloop naar de donorweek. De verklaring van deze ietwat cryptische titel van het persbericht is dat de partij, net zoals de PvdA en de SP, de nieuwste actie van de Stichting 2 Miljoen Handtekeningen zegt te ondersteunen.

In de aanloop naar de Donorweek heeft de Stichting 2 Miljoen Handtekeningen de Tweede Kamer in een brief gevraagd haar voornemen om minister Schippers van VWS heldere, meetbare donorbeleidsdoelstellingen op te leggen, nu hard te maken. Menno Loos van de stichting: 'Wij geloven nog steeds dat voor meer donoren een wetswijziging nodig is naar actieve donorregistratie (ADR). Dit blijkt ondanks ons burgerinitiatief nu niet haalbaar. De discussie is en blijft lastig zolang we niet elke keer over dezelfde cijfers en doelstellingen praten. Vandaar ons initiatief voor een heldere en duidelijke doelstelling.'

De cijfers geven aan dat er sinds 2005 geen beweging is in het aantal transplantaties en donorregistraties ondanks miljoenen kostende campagnes en initiatieven in ziekenhuizen. Stichting 2 Miljoen Handtekeningen wil toe naar een '1-1-6-doelstelling': 1000 wachtenden, 1000 transplantaties en 60 procent registraties. 1000 mensen die maximaal twee jaar wachten op een orgaan in plaats van de huidige 1200 gedurende meerdere jaren. Hiervoor zal volgens de stichting het aantal postmortale transplantaties omhoog moeten naar 1000 per jaar in plaats van de huidige 640. Dit is alleen mogelijk als het aantal registraties in het donorregister naar tenminste 60% van de Nederlanders zal stijgen. Nu geeft slechts 40% van de Nederlanders aan wat ze willen.

In een algemeen overleg op 24 maart 2011 heeft de minister aangegeven met doelstellingen te komen en extra miljoenen te willen investeren die nu gereserveerd staan voor een systeemwijziging. Omdat de doelstellingen tot nog toe zijn uitbleven, roept Stichting 2 Miljoen Handtekeningen de Kamer op om de 1-1-6 doelstelling als objectieve maatstaf nog deze regeerperiode in te voeren.

Volgens D66 is de invoering van het ADR-systeem - dat de keuze vrij laat, maar die keuze wel registreert - noodzakelijk. Omdat de keuze van een hersendode patiënt vaak niet bekend is, beslissen onwetende nabestaanden vaak negatief over orgaandonatie. D66 Kamerlid Pia Dijkstra: 'Een ruime meerderheid van de Nederlanders staat positief ten opzichte van het ADR-systeem. Bovendien is in andere Europese landen als Spanje, België en Oostenrijk het ADR-systeem al succesvol ingevoerd. Het aantal beschikbare organen is daar verdubbeld. Wij vinden dat we van mensen mogen vragen eens in hun leven goed na te denken over wat zij voor andere mensen kunnen betekenen. Dat redt mensenlevens.'

sterren Gepubliceerd: maandag 17-10-2011 | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiënt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier