Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Kamervragen over rapport donatievraag Erasmus MC

Door Jeroen van Setten 

Jetta Klijnsma (PvdA)

Naar aanleiding van de verschillende publicaties, onder meer in de Volkskrant, rond het rapport van een zestal Rotterdamse onderzoekers naar het stellen van de donatievraag en hersendood, stelde PvdA-Kamerlid Jetta Klijnsma vandaag vragen aan minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Klijnsma wil onder meer van de minister weten of het werkelijk waar is dat 80 procent van de patiënten nog niet hersendood is verklaard op het moment dat orgaandonatie ter sprake wordt gebracht. Ze vraagt de minister wat de redenen zijn om orgaandonatie eerder ter sprake te brengen en hoe Schippers die beoordeelt. Ook vraagt ze zich af of de minister de stelling van donorintensivist Rik Gerritsen in de Volkskrant dat de vraag gesteld zou moeten worden na de volledige hersendoodprocedure, ondersteunt.

Ook wil ze weten hoe het aantal orgaandonaties in Nederland zich verhoudt ten opzichte van het aantal orgaandonaties in andere Europese landen en Spanje in het bijzonder. Iets wat in het Volkskrantartikel ook ter sprake komt. Ze vraagt zich daarbij af hoe de minister de stelling beoordeelt dat het in Spanje beter geregeld is. Ten slotte wil Klijnsma weten wat Schippers vindt van de buitenlandse kritiek dat het te vroeg vragen om toestemming aan familieleden leidt tot een hoog percentage weigeringen en of ze bereid is daar eventueel nader onderzoek naar te doen.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 11-10-2011 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier