Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Donatievraag wordt tegenwoordig te vroeg gesteld

Door Jeroen van Setten 

Yorick de Groot, die samen
met Erwin Kompanje, Jan
IJzermans, Gerhard Visser,
Jan Bakker en Mathieu van
der Jagt het onderzoek
uitvoerde.

De vraag naar organen wordt tegenwoordig vrijwel altijd te vroeg gesteld. Na 1998 is meer dan 80 procent van de patiënten op dat moment nog niet hersendood verklaard. En dat is in strijd met de wet. Voor die tijd gebeurde dat maar in 13 procent van de gevallen. Onderzoekers uit het Erasmus MC ontdekten dit tijdens een studie van 228 orgaandonaties in hun ziekenhuis over een periode van 20 jaar.

In 58 procent van de gevallen wordt orgaandonatie tegenwoordig aan de orde gesteld voor het eerste EEG, maar na bevestiging van de afwezigheid van alle hersenstamreflexen. In 24 procent van de gevallen gebeurt dat zelfs op het moment dat de prognose hopeloos wordt geacht, maar nog voordat een neuroloog of neurochirurg daadwerkelijk de afwezigheid van hersenstamreflexen vastgesteld en beoordeeld heeft zoals het Nederlandse hersendoodprotocol voorschrijft.

Het feitelijk te vroeg aan de orde stellen van de donatievraag zoals dat sinds 1998 gebeurt kan leiden tot verwarring bij de familie die daardoor alsnog afziet van donatie. De onderzoekers geven drie voorbeelden van onduidelijkheden bij de donatievraag. In een klinische les geven de zes Rotterdammers ook een aantal leerpunten.

De meest opvallende daarvan is wel dat artsen beter op hun woorden moeten passen als de hersendood nog niet is bevestigd door aanvullend onderzoek. In een gesprek met de naasten van de patiënt moeten ze niet spreken over ‘hersendood’, ‘intreden van de dood’, ‘overleden zijn’ of de feitelijk niet bestaande term ‘klinische hersendood’ gebruiken.

Het kan namelijk blijken dat bij het aanvullend onderzoek de hersendood niet te bewijzen valt, en dat tegen de naasten zal moeten worden gezegd dat de patiënt toch niet is overleden.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 11-10-2011 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier