Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Team Erasmus wint Van Noordwijk Stipendium met oplossing voor schadelijk ADMA

Door Arendina Visser 

Olivier Manintveld, Mieke van den Heuvel,
Hortense Kirisli, Eline van den Akker en
Jaco Houtgraaf

Het team van Erasmus Medisch Centrum Rotterdam won tijdens de ‘Battle of the Universities’ in Leiden, het Van Noordwijk Stipendium 2011. Hun Cell Bead Transplantation Concept bleek het meest innovatieve idee.

Het team pakte de niercasus aan, waarbij het ging om het probleem van de stof ADMA (asymmetrisch dimethylarginine), die zich bij een slechte nierfunctie in het lichaam ophoopt. ADMA kan niet voldoende worden weggenomen door dialyse en, ook al voordat de nierfunctie zo slecht is dat dialyse noodzakelijk is, ernstige problemen zoals zenuwschade en hartproblemen veroorzaken. Bij het winnende concept worden genetisch gemanipuleerde stamcellen uit het beenmerg, verpakt in 'cell beads', toegediend en gebruikt om zich ophopende gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Reactie van Olivier Manintveld, captain van het Erasmusteam en postdoc: 'De keuze van het onderwerp was bepaald door loting tussen nier en hart. Opdracht was om ADMA-spiegels te verlagen. Dit hebben we gedaan door een concept wat al beproefd was in de cardiologie toe te passen in onze niercasus. De cell beads werden nu alleen gevuld met stamcellen die getransfecteerd waren om het enzym te maken dat ADMA afbreekt. De uitwerking op niercasus: lagere ADMA-spiegels, leiden uiteindelijk tot minder endotheeldysfunctie en zo tot minder cardiovasculaire complicaties'.

Bekijk de Posterpresentatie

'Aangezien bij beginnende nierinsufficiëntie al ADMA begint op te hopen kan je al vroegtijdig beginnen. Dialyse wordt namelijk pas bij eindstadium nierfalen toegepast. Verder kan zelfs nog post-niertransplantatie worden toegepast aangezien de medicatie die afstoting moet voorkomen ook weer nierfunctiestoornissen kan geven. Tenslotte is er een rol voor patiënten met hartfalen omdat die gezien de medicatie die ze krijgen ook nierfunctiestoornissen krijgen.'

Tijdens de presentatie van het winnende concept kwam er een vraag uit de zaal over het feit dat het afbreken van ADMA mogelijk tot schadelijke afvalstoffen zal leiden. Voor dit probleem is vooralsnog geen oplossing.

De Willem Kolff Stichting en de Nierstichting organiseerden op donderdag 29 en vrijdag 30 september voor het eerst deze ‘Battle of the Universities’ om het ‘Van Noordwijk Stipendium’ met als doel concrete creatieve wetenschappelijke innovatie in de gezondheidszorg in Nederland te stimuleren. De prijs van 10.000 euro is bedoeld om het concept nader uit te werken.

De Nierstichting nodigt het winnende team uit om samen met het team van de Universiteit Twente een ontwikkelvoorstel in te dienen bij het innovatieprogramma van de Nierstichting.

Alle negen cases die streden om het Van Noordwijk Stipendium kunt u binnenkort vinden op de website van de Willem Kolff Stichting: http://www.willemkolffstichting.nl/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 08-10-2011 | Nog geen reacties
Implementatie nieuwe donorwet uitgesteld om corona

De nieuwe donorwet zal, zoals gepland, vanaf 1 juli dit jaar van kracht zijn. Maar het aanschrijven van mensen die nog niets hebben laten vastleggen, wordt met twee maanden uitgesteld. De reden hiervoor is de drukte als gevolg van de covid-19-epidemie (coronacrisis). Dat schrijft Martin van Rijn, minister voor Medische Zorg, in een brief aan de Tweede Kamer.

Van Rijn schrijft: 'De crisis betekent met name dat er minder ruimte beschikbaar is om dit onderwerp onder de aandacht te brengen. Praktisch doordat bijvoorbeeld fysieke voorlichtingsbijeenkomsten gericht op moeilijker te bereiken doelgroepen, zoals de Donordialoog voor mensen met een migratieachtergrond en lezingen voor ouderen, momenteel niet mogelijk zijn.'

In april heeft het ministerie twee keer een zogeheten flitspeiling laten uitvoeren onder een deel van de bevolking. Beide keren vond een meerderheid van de respondenten dat de invoering van de wet door kon gaan zoals gepland. Daar komt bij dat het huidige register 'er niet op berekend is veel langer dan [na] 1 juli in de lucht te blijven'. Dat zou risico's en extra kosten met zich mee brengen. Mede hierom heeft de minister besloten de ingangsdatum van 1 juli wel aan te houden.

Lees meer »

Nieuwe donorwet: berichten van het Bootcongres »

Nog vier maanden, dan gaat de nieuwe donorwet in. Dat is niet alleen voor de 'gewone Nederlander' een verandering. Voor zorgverleners verandert er net zo goed van alles. En voor sommige mensen, bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking, is het nog een extra uitdaging om de beslissing te kunnen nemen die de nieuwe wet van ze vraagt.

Lees meer »

Oproep: Doneer 1 minuut »

Op dinsdag 14 januari doen nier-, lever-, en hartpatiënten uit heel Nederland, die op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan, een persoonlijke oproep: Laat je dierbaren weten of je donor wilt zijn. Dit onder de tag 'Doneer 1 minuut'. 50% van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen niet met naasten, wat kan leiden tot twijfel bij nabestaanden of een keuze voor donatie daadwerkelijk bewust was. Bijna driekwart van de nabestaanden weigert bij twijfel dan ook in te stemmen met donatie.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier