Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Team Erasmus wint Van Noordwijk Stipendium met oplossing voor schadelijk ADMA

Door Arendina Visser 

Olivier Manintveld, Mieke van den Heuvel,
Hortense Kirisli, Eline van den Akker en
Jaco Houtgraaf

Het team van Erasmus Medisch Centrum Rotterdam won tijdens de ‘Battle of the Universities’ in Leiden, het Van Noordwijk Stipendium 2011. Hun Cell Bead Transplantation Concept bleek het meest innovatieve idee.

Het team pakte de niercasus aan, waarbij het ging om het probleem van de stof ADMA (asymmetrisch dimethylarginine), die zich bij een slechte nierfunctie in het lichaam ophoopt. ADMA kan niet voldoende worden weggenomen door dialyse en, ook al voordat de nierfunctie zo slecht is dat dialyse noodzakelijk is, ernstige problemen zoals zenuwschade en hartproblemen veroorzaken. Bij het winnende concept worden genetisch gemanipuleerde stamcellen uit het beenmerg, verpakt in 'cell beads', toegediend en gebruikt om zich ophopende gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Reactie van Olivier Manintveld, captain van het Erasmusteam en postdoc: 'De keuze van het onderwerp was bepaald door loting tussen nier en hart. Opdracht was om ADMA-spiegels te verlagen. Dit hebben we gedaan door een concept wat al beproefd was in de cardiologie toe te passen in onze niercasus. De cell beads werden nu alleen gevuld met stamcellen die getransfecteerd waren om het enzym te maken dat ADMA afbreekt. De uitwerking op niercasus: lagere ADMA-spiegels, leiden uiteindelijk tot minder endotheeldysfunctie en zo tot minder cardiovasculaire complicaties'.

Bekijk de Posterpresentatie

'Aangezien bij beginnende nierinsufficiëntie al ADMA begint op te hopen kan je al vroegtijdig beginnen. Dialyse wordt namelijk pas bij eindstadium nierfalen toegepast. Verder kan zelfs nog post-niertransplantatie worden toegepast aangezien de medicatie die afstoting moet voorkomen ook weer nierfunctiestoornissen kan geven. Tenslotte is er een rol voor patiënten met hartfalen omdat die gezien de medicatie die ze krijgen ook nierfunctiestoornissen krijgen.'

Tijdens de presentatie van het winnende concept kwam er een vraag uit de zaal over het feit dat het afbreken van ADMA mogelijk tot schadelijke afvalstoffen zal leiden. Voor dit probleem is vooralsnog geen oplossing.

De Willem Kolff Stichting en de Nierstichting organiseerden op donderdag 29 en vrijdag 30 september voor het eerst deze ‘Battle of the Universities’ om het ‘Van Noordwijk Stipendium’ met als doel concrete creatieve wetenschappelijke innovatie in de gezondheidszorg in Nederland te stimuleren. De prijs van 10.000 euro is bedoeld om het concept nader uit te werken.

De Nierstichting nodigt het winnende team uit om samen met het team van de Universiteit Twente een ontwikkelvoorstel in te dienen bij het innovatieprogramma van de Nierstichting.

Alle negen cases die streden om het Van Noordwijk Stipendium kunt u binnenkort vinden op de website van de Willem Kolff Stichting: http://www.willemkolffstichting.nl/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 08-10-2011 | Nog geen reacties
Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis

Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+.

Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie. In Nederland koos de eerste patiënt er in 2012 voor om zijn organen ter beschikking te stellen na euthanasie. Vanwege eventuele ethische en juridische obstakels werd in de jaren daarna terughoudendheid in acht genomen. In 2015 leidde de wens van een man uit Nijmegen de na euthanasie zijn nieren wilde afstaan, en de reactie van ziekenhuizen daarop, nog tot veel commotie. Daarom stelden het Maastricht UMC+ en het Erasmus MC in dat jaar een gezamenlijke handreiking op voor de procedure. Twee jaar later werd een landelijke richtlijn aangeboden aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Inmiddels hebben bijna zestig mensen gekozen voor orgaandonatie na euthanasie.

Lees meer »

Verschillen binnen VS in acceptatie donornieren »

In de Verenigde Staten blijken nieren van overleden donoren relatief vaak te worden afgedankt als ze als minder ideaal materiaal voor transplantatie worden gezien, terwijl met deze donornieren patiënten hadden kunnen worden gered. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat er grote variatie is in de hoeveelheid donornieren die transplantatiecentra afkeuren, en dat centra die donornieren minder snel afkeuren, uiteindelijk nierpatiënten sneller transplanteren.

Lees meer »

Risico op hoge bloeddruk stijgt na nierdonatie »

Donoren van een nier lopen een hoger risico hypertensie te ontwikkelen dan vergelijkbare, gezonde niet-donoren. Dit blijkt uit een recent onderzoek, uitgevoerd aan de Johns Hopkins universiteit (Baltimore, VS, iets ten noordoosten van Washington DC). De onderzoekers bekeken de gegevens van 1295 levende donoren, gemiddeld 6 jaar na hun nierdonatie, en zetten die af tegen de gegevens van 8233 gezonde niet-donoren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier