Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Team Erasmus wint Van Noordwijk Stipendium met oplossing voor schadelijk ADMA

Door Arendina Visser 

Olivier Manintveld, Mieke van den Heuvel,
Hortense Kirisli, Eline van den Akker en
Jaco Houtgraaf

Het team van Erasmus Medisch Centrum Rotterdam won tijdens de ‘Battle of the Universities’ in Leiden, het Van Noordwijk Stipendium 2011. Hun Cell Bead Transplantation Concept bleek het meest innovatieve idee.

Het team pakte de niercasus aan, waarbij het ging om het probleem van de stof ADMA (asymmetrisch dimethylarginine), die zich bij een slechte nierfunctie in het lichaam ophoopt. ADMA kan niet voldoende worden weggenomen door dialyse en, ook al voordat de nierfunctie zo slecht is dat dialyse noodzakelijk is, ernstige problemen zoals zenuwschade en hartproblemen veroorzaken. Bij het winnende concept worden genetisch gemanipuleerde stamcellen uit het beenmerg, verpakt in 'cell beads', toegediend en gebruikt om zich ophopende gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Reactie van Olivier Manintveld, captain van het Erasmusteam en postdoc: 'De keuze van het onderwerp was bepaald door loting tussen nier en hart. Opdracht was om ADMA-spiegels te verlagen. Dit hebben we gedaan door een concept wat al beproefd was in de cardiologie toe te passen in onze niercasus. De cell beads werden nu alleen gevuld met stamcellen die getransfecteerd waren om het enzym te maken dat ADMA afbreekt. De uitwerking op niercasus: lagere ADMA-spiegels, leiden uiteindelijk tot minder endotheeldysfunctie en zo tot minder cardiovasculaire complicaties'.

Bekijk de Posterpresentatie

'Aangezien bij beginnende nierinsufficiëntie al ADMA begint op te hopen kan je al vroegtijdig beginnen. Dialyse wordt namelijk pas bij eindstadium nierfalen toegepast. Verder kan zelfs nog post-niertransplantatie worden toegepast aangezien de medicatie die afstoting moet voorkomen ook weer nierfunctiestoornissen kan geven. Tenslotte is er een rol voor patiënten met hartfalen omdat die gezien de medicatie die ze krijgen ook nierfunctiestoornissen krijgen.'

Tijdens de presentatie van het winnende concept kwam er een vraag uit de zaal over het feit dat het afbreken van ADMA mogelijk tot schadelijke afvalstoffen zal leiden. Voor dit probleem is vooralsnog geen oplossing.

De Willem Kolff Stichting en de Nierstichting organiseerden op donderdag 29 en vrijdag 30 september voor het eerst deze ‘Battle of the Universities’ om het ‘Van Noordwijk Stipendium’ met als doel concrete creatieve wetenschappelijke innovatie in de gezondheidszorg in Nederland te stimuleren. De prijs van 10.000 euro is bedoeld om het concept nader uit te werken.

De Nierstichting nodigt het winnende team uit om samen met het team van de Universiteit Twente een ontwikkelvoorstel in te dienen bij het innovatieprogramma van de Nierstichting.

Alle negen cases die streden om het Van Noordwijk Stipendium kunt u binnenkort vinden op de website van de Willem Kolff Stichting: http://www.willemkolffstichting.nl/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 08-10-2011 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier