Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Huisartsen constateren meer nierziekten, maar waardoor komt dat eigenlijk?

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

'Een landelijk zelftestprogramma op eiwit in de urine heeft geresulteerd in een toenemend aantal nieuw gediagnosticeerde nierziekten en klachten in het jaar na het programma. De hoogste risico's werden gevonden bij patiënten zonder risicofactoren voor nierziekten.'

Dit is de conclusie van een onderzoek van een aantal Nederlandse wetenschappers naar de door de Nierstichting hevig gepropageerde en via de huisartsenpraktijken in het veld gebrachte 'Niercheck'. De Niercheck was in feite een eenvoudige albustick waarmee mensen zelf konden constateren of ze aan eiwitverlies leden.

De onderzoekers keken naar de periode van een jaar voorafgaand aan, tot en met een jaar na de weken waarin de Niercheck in de publiciteit was. Dat was gedurende 10 weken aan het eind van 2006. En wat constateren de wetenschappers? In 2007 werden er meer nierziekten geconstateerd dan in het jaar voor de Niercheck! Bijgaande grafiek moet hun bevindingen ondersteunen.

Maar wat zeggen die cijfers nu eigenlijk? Kan de stijging niet net zo goed veroorzaakt zijn door meer diabetes en meer obesitas onder de bevolking? En hoe zag de grafiek er uit vóór 2006? Was in de periode 2000-2005 niet net zo goed sprake van een stijging? Stijgt het aantal dialysepatiënten bijvoorbeeld niet al een hele poos? Niercheck of geen Niercheck? En is de stijging wel statistisch significant? 

En dan, als er dan zoveel meer nierzieken zijn gediagnosticeerd en mensen onrustig gemaakt door een zelftest; hebben die daar dan baat bij gehad? Zijn ze daardoor beter behandeld? Leven ze misschien langer of hebben ze een fijner leven dankzij de steeds terugkerende controles?

Een onderzoek kortom, dat meer vragen dan antwoorden oplevert. Het NIVEL doet een mailtje uit naar het ANP en dat maakt er een mooi persbericht van. Waarom en waarover, dat weet eigenlijk niemand.

sterren Gepubliceerd: donderdag 06-10-2011
Bron: Biomed Central | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • A.J. Pouw, Den Haag
    06-10-2011 17:57

    Interessant artikel. Mijn huisarts heeft omstreeks 2006 niet geconstateerd dat er problemen met de nieren konden zijn terwijl ik al jaren klachten had. Ook heb ik gelezen dat meer huisartsen niet op de hoogte zijn om nierproblemen te duiden. Ik ben ernstig ziek geworden en halsoverkop naar het ziekenhuis moeten gaan. Daarna zeker 2 jaar ziek, onderzoek, behandeling en medicatie. Nu is het gestabiliseerd na een uitstekende behandeling van een nefroloog. Nog steeds vraag ik mij af of huisartsen genoeg over nierproblemen weten. Erg goed dat mensen dit bij zichzelf konden meten.
Wisselingen in Maastricht

Twee grote veranderingen bij de afdeling nefrologie in Maastricht: prof.dr. Karel Leunissen is met emeritaat gegaan en prof.dr. Jeroen Kooman is benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Bij zijn afscheid van het Maastricht UMC+ is internist-nefroloog prof.dr. Karel Leunissen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens is hij onderscheiden met de Maastricht UMC+ penning. Leunissen is sinds 1984 tot aan zijn emeritaat in juni 2020 in dienst geweest van het academisch ziekenhuis Maastricht en de Universiteit van Maastricht. Hij is begonnen als jonge internist-nefroloog, waarbij hij nog nauw betrokken is geweest bij het opzetten van het niertransplantatieprogramma in Maastricht. Vervolgens is hij bevorderd tot universitair hoofddocent en later tot vakhoogleraar en opleider Nefrologie. Vanaf 1998 was hij, binnen de afdeling Interne geneeskunde van het Maastricht UMC+, hoofd van de onderafdeling Nefrologie.

Naast zijn vakinhoudelijk werk heeft Leunissen zich uitgebreid bezig gehouden met onderwijs. Zo was hij bijvoorbeeld vice-decaan en portefeuillehouder onderwijs van de (toenmalige) Faculteit der Geneeskunde, en directeur van het Stafdirectoraat Zorg en Leren. Een andere nefroloog met onderwijsbloed is prof.dr. Jeroen Kooman. Hij is per 1 september benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Lees meer »

Wiskundig model maakt schatting van druk in nierfilters »

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Didier Collard over het onderzoek naar het meten van druk in de nierfilters in het Amsterdam UMC. Didier heeft een bachelor wiskunde en natuurkunde gedaan, gevolgd door een master mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam. Via de zij-instroom is hij daarna geneeskunde gaan studeren en hij heeft inmiddels zijn opleiding tot arts afgerond.

Lees meer »

Weer grote prijs voor Martin de Borst »

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier