Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Huisartsen constateren meer nierziekten, maar waardoor komt dat eigenlijk?

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

'Een landelijk zelftestprogramma op eiwit in de urine heeft geresulteerd in een toenemend aantal nieuw gediagnosticeerde nierziekten en klachten in het jaar na het programma. De hoogste risico's werden gevonden bij patiënten zonder risicofactoren voor nierziekten.'

Dit is de conclusie van een onderzoek van een aantal Nederlandse wetenschappers naar de door de Nierstichting hevig gepropageerde en via de huisartsenpraktijken in het veld gebrachte 'Niercheck'. De Niercheck was in feite een eenvoudige albustick waarmee mensen zelf konden constateren of ze aan eiwitverlies leden.

De onderzoekers keken naar de periode van een jaar voorafgaand aan, tot en met een jaar na de weken waarin de Niercheck in de publiciteit was. Dat was gedurende 10 weken aan het eind van 2006. En wat constateren de wetenschappers? In 2007 werden er meer nierziekten geconstateerd dan in het jaar voor de Niercheck! Bijgaande grafiek moet hun bevindingen ondersteunen.

Maar wat zeggen die cijfers nu eigenlijk? Kan de stijging niet net zo goed veroorzaakt zijn door meer diabetes en meer obesitas onder de bevolking? En hoe zag de grafiek er uit vóór 2006? Was in de periode 2000-2005 niet net zo goed sprake van een stijging? Stijgt het aantal dialysepatiënten bijvoorbeeld niet al een hele poos? Niercheck of geen Niercheck? En is de stijging wel statistisch significant? 

En dan, als er dan zoveel meer nierzieken zijn gediagnosticeerd en mensen onrustig gemaakt door een zelftest; hebben die daar dan baat bij gehad? Zijn ze daardoor beter behandeld? Leven ze misschien langer of hebben ze een fijner leven dankzij de steeds terugkerende controles?

Een onderzoek kortom, dat meer vragen dan antwoorden oplevert. Het NIVEL doet een mailtje uit naar het ANP en dat maakt er een mooi persbericht van. Waarom en waarover, dat weet eigenlijk niemand.

sterren Gepubliceerd: donderdag 06-10-2011
Bron: Biomed Central | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • A.J. Pouw, Den Haag
    06-10-2011 17:57

    Interessant artikel. Mijn huisarts heeft omstreeks 2006 niet geconstateerd dat er problemen met de nieren konden zijn terwijl ik al jaren klachten had. Ook heb ik gelezen dat meer huisartsen niet op de hoogte zijn om nierproblemen te duiden. Ik ben ernstig ziek geworden en halsoverkop naar het ziekenhuis moeten gaan. Daarna zeker 2 jaar ziek, onderzoek, behandeling en medicatie. Nu is het gestabiliseerd na een uitstekende behandeling van een nefroloog. Nog steeds vraag ik mij af of huisartsen genoeg over nierproblemen weten. Erg goed dat mensen dit bij zichzelf konden meten.
Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'Tja… je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier