Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zoutarm dieet helpt beter dan meer medicijnen

Door Merel Dercksen 

Om bij patiŽnten met een nierziekte de bloeddruk verder omlaag te krijgen en het eiwitverlies in de urine verder te verminderen, werkt het beter om ze een zoutarm dieet te laten volgen dan om hun een medicijn te geven dat deze effecten heeft. Tenminste, als ze er al een medicijn voor slikken, maar dat onvoldoende effect heeft. Dat schrijven Groningse nefrologen.

De Groningers deden een onderzoek onder 52 patiŽnten met een nierziekte, die niet het gevolg was van diabetes. Al deze patiŽnten slikten een maximale dosis van de ACE-remmer lisinopril. Dit medicijn verlaagt de bloeddruk en vermindert de eiwituitscheiding met de urine. Het onderzoek was bedoeld om te achterhalen of deze beide effecten nog verder versterkt worden door er een ander medicijn bij te geven of door een zoutarm dieet voor te schrijven, of door die twee te combineren. En zo ja, hoe groot die effecten dan zijn.

De patiŽnten kregen in vier periodes van 6 weken een maximale dosis Valsartan, of een placebo. Valsartan is een AT1-antagonist, een groep medicijnen die een vergelijkbaar effect hebben als ACE-remmers, maar via een net andere route werken. Elke periode van medicijn of placebo werd gecombineerd met een normaal (ruim 9 gram zout per dag) of een zoutbeperkt (een kwart van normaal) dieet. De deelnemers en de onderzoekers wisten niet wie wanneer welke tabletten slikte. Of de patiŽnten een normaal of een zoutbeperkt dieet volgden, wisten ze natuurlijk wel.

Enkele keren tijdens de studie bepaalden de onderzoekers de hoeveelheid natrium in de urine van de deelnemers, om te zien of de hoeveelheid die ze binnenkregen overeenkwam met het voorgeschreven dieet. In de periodes dat de deelnemers een normaal dieet moesten volgen kregen ze gemiddeld iets minder natrium binnen dan waar vanuit was gegaan, maar ze zaten er dicht in de buurt. In de periodes met een natriumbeperkt dieet kregen ze ongeveer het dubbele binnen van wat de bedoeling was uit de opzet van de studie, maar dat was nog altijd een stuk minder dan tijdens het normale dieet.

De onderzoekers zagen dat het wel iets hielp om Valsartan te geven: de hoeveelheid eiwit in de urine daalde er met ongeveer een vijfde van ten opzichte van de periode met een placebo en een normaal dieet. De bovendruk (bloeddruk in de slagaders) veranderde er alleen niet echt van. Kregen de deelnemers daarentegen een zoutbeperkt dieet, maar geen extra medicijn, dan daalde het eiwitverlies met de helft. En de bloeddruk daalde ook iets. Een combinatie van beide had een klein beetje meer effect dan alleen een zoutbeperkt dieet.

Ondanks dat de patiŽnten zich gemiddeld niet goed hielden aan de voorgeschreven zoutbeperking, zagen de onderzoekers hiervan toch een duidelijk effect. Dit sluit aan bij wat al langer bekend is: ACE-remmers werken beter bij een zoutarm dieet. De belangrijkste uitkomst is dat de zoutbeperking meer effect heeft dan het toevoegen van een AT1-antagonist aan een ACE-remmer, en dat die AT1-antagonist ook niet heel veel meer toevoegt als de patiŽnt het zoutbeperkt dieet volgt.

Als extra gevolg melden de onderzoekers achteraf nog, dat de deelnemers aan de studie in hun normale eetpatroon minder zout zijn gaan gebruiken dan ze voor het onderzoek deden.

sterren Gepubliceerd: maandag 26-09-2011
Bron: British Medical Journal | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier