Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Canadees succes met transplantatie van 'bejaarde' nieren

Door Merel Dercksen 

Isabelle Houde; bron: francotx2008Omdat er een tekort aan organen is, worden de criteria voor postmortale donoren steeds minder streng. Zo worden steeds vaker nieren van ouderen, die al een leven achter de rug hebben en waarschijnlijk niet zo lang meer meegaan, getransplanteerd. De ontvangers zijn dan meestal ook oudere mensen, die anders niet voor een transplantatie in aanmerking zouden komen. Artsen uit het Canadese Québec hebben hier inmiddels ruim, en goede, ervaringen mee. Zij zullen hun bevindingen op het American Transplant Congress presenteren, dat morgen begint.

Het ziekenhuis in Québec is het enige in Canada waar oudere nierpatiënten met 'bejaarde' nieren getransplanteerd worden: in Montréal doen ze dat om principiële redenen niet. Sinds 1999 zijn op deze manier 77 patiënten geholpen, waarvan 90% nog in leven is.

De risico's zijn wel groter dan bij andere transplantaties, vertellen dr. Yves Fradet, urologisch chirurg, en dr. Isabelle Houde, nefrologe en hoofd van de transplantatieafdeling. Zij transplanteren altijd twee nieren, omdat oudere nieren niet meer zoveel capaciteit hebben als jonge. Daar komt bij dat de vaten van zowel donor als ontvanger bij deze transplantaties meestal niet erg goed meer zijn, wat de operatie bemoeilijkt.

Toch boeken de artsen in Québec zulke goede resultaten, dat andere ziekenhuizen het transplanteren van (twee) oudere nieren nu ook wel aan gaan durven, om iets aan het orgaantekort te doen. Opvallend genoeg blijken deze organen alleen ook niet ruim beschikbaar te zijn. Volgens Houde komt dat, doordat mensen niet weten dat ouderen ook nog donor kunnen zijn.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 30-05-2008
Bron: le Soleil | Nog geen reacties
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiënten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat – hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier