Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Canadees succes met transplantatie van 'bejaarde' nieren

Door Merel Dercksen 

Isabelle Houde; bron: francotx2008Omdat er een tekort aan organen is, worden de criteria voor postmortale donoren steeds minder streng. Zo worden steeds vaker nieren van ouderen, die al een leven achter de rug hebben en waarschijnlijk niet zo lang meer meegaan, getransplanteerd. De ontvangers zijn dan meestal ook oudere mensen, die anders niet voor een transplantatie in aanmerking zouden komen. Artsen uit het Canadese Québec hebben hier inmiddels ruim, en goede, ervaringen mee. Zij zullen hun bevindingen op het American Transplant Congress presenteren, dat morgen begint.

Het ziekenhuis in Québec is het enige in Canada waar oudere nierpatiënten met 'bejaarde' nieren getransplanteerd worden: in Montréal doen ze dat om principiële redenen niet. Sinds 1999 zijn op deze manier 77 patiënten geholpen, waarvan 90% nog in leven is.

De risico's zijn wel groter dan bij andere transplantaties, vertellen dr. Yves Fradet, urologisch chirurg, en dr. Isabelle Houde, nefrologe en hoofd van de transplantatieafdeling. Zij transplanteren altijd twee nieren, omdat oudere nieren niet meer zoveel capaciteit hebben als jonge. Daar komt bij dat de vaten van zowel donor als ontvanger bij deze transplantaties meestal niet erg goed meer zijn, wat de operatie bemoeilijkt.

Toch boeken de artsen in Québec zulke goede resultaten, dat andere ziekenhuizen het transplanteren van (twee) oudere nieren nu ook wel aan gaan durven, om iets aan het orgaantekort te doen. Opvallend genoeg blijken deze organen alleen ook niet ruim beschikbaar te zijn. Volgens Houde komt dat, doordat mensen niet weten dat ouderen ook nog donor kunnen zijn.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 30-05-2008
Bron: le Soleil | Nog geen reacties
'Het Coördinatieteam Corona volgt de adviezen op de voet'

Onderstaande inzending is een reactie op de ingestuurde opvatting van Tony de Ronde, die stelt dat de huidige maatregelen binnen dialysecentra onvoldoende bescherming bieden tegen besmetting met COVID-19. Zijn bijdrage leest u hier.

De Corona-pandemie heeft voor iedereen in Nederland, en zeker ook voor dialysepatiënten, grote gevolgen. Het meerdere malen per week een dialysecentrum bezoeken is onder die omstandigheden best spannend, maar ook noodzakelijk. Dialysecentra in Nederland doen hun uiterste best om de overdracht van het virus zoveel mogelijk te beperken.

Daartoe zijn diverse maatregelen genomen, waaronder: 

Lees meer »

Aanpassing van coronamaatregelen in dialysecentra is hard nodig »

De Opvatting van Tony de Ronde Dat COVID-19 verregaande consequenties voor nierpatiënten kan en zal hebben, is duidelijk. Op dit moment worden er bijna geen niertransplantaties meer gedaan, en dialysecentra zijn een potentiële haard van infecties. De Nederlandse Federatie voor Nefrologie heeft een Landelijk Coördinatieteam voor COVID-19 in het leven geroepen, en redelijk op tijd, op donderdag 19 maart, op hun site de COVID-19 aanbevelingen voor nierpatiënten gepubliceerd.

Lees meer »

'Stoppen met roken ook beter voor je nieren' »

Roken is niet alleen slecht voor je longen, maar ook voor je nieren. Inmiddels zijn er voldoende onderzoeken die een verband tussen roken en een verslechterende nierfunctie aantonen. Volgens twee medewerkers van het medisch centrum van de Universiteit Gent (België) roept dit resultaat twee vragen op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier