Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Canadees succes met transplantatie van 'bejaarde' nieren

Door Merel Dercksen 

Isabelle Houde; bron: francotx2008Omdat er een tekort aan organen is, worden de criteria voor postmortale donoren steeds minder streng. Zo worden steeds vaker nieren van ouderen, die al een leven achter de rug hebben en waarschijnlijk niet zo lang meer meegaan, getransplanteerd. De ontvangers zijn dan meestal ook oudere mensen, die anders niet voor een transplantatie in aanmerking zouden komen. Artsen uit het Canadese Québec hebben hier inmiddels ruim, en goede, ervaringen mee. Zij zullen hun bevindingen op het American Transplant Congress presenteren, dat morgen begint.

Het ziekenhuis in Québec is het enige in Canada waar oudere nierpatiënten met 'bejaarde' nieren getransplanteerd worden: in Montréal doen ze dat om principiële redenen niet. Sinds 1999 zijn op deze manier 77 patiënten geholpen, waarvan 90% nog in leven is.

De risico's zijn wel groter dan bij andere transplantaties, vertellen dr. Yves Fradet, urologisch chirurg, en dr. Isabelle Houde, nefrologe en hoofd van de transplantatieafdeling. Zij transplanteren altijd twee nieren, omdat oudere nieren niet meer zoveel capaciteit hebben als jonge. Daar komt bij dat de vaten van zowel donor als ontvanger bij deze transplantaties meestal niet erg goed meer zijn, wat de operatie bemoeilijkt.

Toch boeken de artsen in Québec zulke goede resultaten, dat andere ziekenhuizen het transplanteren van (twee) oudere nieren nu ook wel aan gaan durven, om iets aan het orgaantekort te doen. Opvallend genoeg blijken deze organen alleen ook niet ruim beschikbaar te zijn. Volgens Houde komt dat, doordat mensen niet weten dat ouderen ook nog donor kunnen zijn.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 30-05-2008
Bron: le Soleil | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier