Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierstichting stopt 3 miljoen in onderzoeken cystenieren en hart- en vaatproblemen bij nierziekte

Door Jeroen van Setten 

Prof. dr. P.M. ter Wee,
van het NIGRAM-
Consortium

De Nierstichting geeft een subsidie van 1,5 miljoen euro aan onderzoek naar een behandeling van erfelijke cystenieren. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door het DIPAK*-consortium geleid door het LUMC. Nog eens 1,5 miljoen gaat naar het NIGRAM**-Consortium (VUmc) dat wil ontrafelen of storingen in de calcium-fosfaat-stofwisseling een oorzaak zijn van nierschade en tegelijkertijd de kans op hart- en vaatziekten vergroten. De consortia bestaan uit wetenschappers van verschillende universitaire ziekenhuizen.

Chronische nierziekten en hart- en vaatziekten staan met elkaar in verband. Prof. dr. Piet ter Wee - projectleider van het consortium NIGRAM en nefroloog van het VU medisch centrum Amsterdam - spreekt van een ingewikkeld samenspel. 'Zelfs als de bloeddruk en nierfunctie stabiel zijn, blijft sprake van een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, óók in de beginfase van de nierziekte. Dat is opmerkelijk. Er komen steeds meer aanwijzingen dat storingen in de calcium-fosfaatstofwisseling de oorzaak kunnen zijn van nierschade én van hart- en vaatproblemen. In ons consortium willen we dit complexe samenspel ontrafelen', aldus Ter Wee.

'De calcium-fosfaathuishouding wordt geregeld door een palet van onder meer hormonen - nier, bijschildklier en de botten - groeifactoren en vitamine D. Al deze factoren hebben zelfstandig en in samenhang invloed op de processen in de nieren en de bloedvaten. In ons consortium werken experts voor alle deze factoren binnen deze puzzel nauw met elkaar samen. Zonder de subsidie van Nierstichting hadden we deze expertise nooit kunnen bundelen.'

Behandeling cystenieren
Er is, zoals geldt voor de meeste nieraandoeningen, nog geen echte behandeling bij erfelijke cystenieren (ADPKD). Maar onlangs zijn wel veelbelovende resultaten gepubliceerd met het medicijn lanreotide. 'In ons DIPAK consortium gaan we deze nieuwe behandeling grondig onder de loep nemen', vertelt projectleider dr. Dorien Peters, moleculair geneticus in het LUMC. 'We doen dat onder andere door het effect van dit medicijn te vergelijken met een placebo bij ongeveer driehonderd patiënten.' Bovendien worden beproefde modelsystemen ingezet om beter zicht te krijgen op de (biochemische) routes die de ziekte veroorzaken en mogelijk nieuwe aangrijpingspunten voor behandeling te vinden.'

* DIPAK is een acroniem afgeleid van ‘Developing Interventions to halt Progression of Autosomal Dominant Polycystic Kidney Disease’. Oftewel Ontwikkelen van interventies om de progressie van ADPKD (cystenieren) te stoppen
** NIGRAM is een acroniem afgeleid van ‘Nier Gerichte Research van Arterie tot Mens’ en representeert ook de partners binnen dit consortium, de universitaire centra in NIjmegen GRoningen AMsterdam

sterren Gepubliceerd: woensdag 14-09-2011 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier