Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Pijnstillers als Ibuprofen verhogen risico nierkanker

Door Merel Dercksen 

Aspirine verhoogt het risico op nier-
kanker niet, hoewel het ook een
NSAID is

Aan het rijtje risicofactoren voor nierkanker kunnen nu ook bepaalde pijnstillers toegevoegd worden. Uit een Amerikaanse data-analyse over een langere termijn blijkt dat mensen die langdurig regelmatig deze middelen slikken, een sterk verhoogd risico lopen.

Aan de universiteit van Harvard verbonden wetenschappers gebruikten de gegevens van twee langlopende studies in de Verenigde Staten: de Nurses' Health Study en de Health Professionals Follow-up Study. Ze keken naar het gebruik van pijnstillers door de deelnemers aan de studies, en hoeveel mensen er in de loop van de jaren nierkanker kregen. De 77.525 vrouwen werden 16 jaar gevolgd, de 49.403 mannen 20 jaar.

In totaal ontwikkelden 333 van hen niercelcarcinoom. De onderzoekers zagen geen verband met het gebruik van paracetamol, dat ook in andere opzichten als veilig bekendstaat. Maar andere niet-steroïde anti-inflammatoire pijnstillers, zogenaamde NSAID's, verhoogden het risico op nierkanker wel. En hoe langer de deelnemers regelmatig van deze NSAID's geslikt hadden, hoe groter hun risico op nierkanker was. Opvallend genoeg gelden deze uitkomsten niet voor Aspirine, terwijl dat ook een NSAID is. Met Aspirine vonden de onderzoekers geen verband.

Hoewel het absolute risico nierkanker te krijgen nog altijd laag is, ook bij veelvuldig gebruik van de pijnstillers, noemen collega's het toch iets om rekening mee te houden. Deze pijnstillers zijn namelijk deels vrij verkrijgbaar, zoals Ibuprofen, en worden zeer veel gebruikt.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 13-09-2011
Bron: Archives of Internal Meidcine | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiënt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier