Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Pijnstillers als Ibuprofen verhogen risico nierkanker

Door Merel Dercksen 

Aspirine verhoogt het risico op nier-
kanker niet, hoewel het ook een
NSAID is

Aan het rijtje risicofactoren voor nierkanker kunnen nu ook bepaalde pijnstillers toegevoegd worden. Uit een Amerikaanse data-analyse over een langere termijn blijkt dat mensen die langdurig regelmatig deze middelen slikken, een sterk verhoogd risico lopen.

Aan de universiteit van Harvard verbonden wetenschappers gebruikten de gegevens van twee langlopende studies in de Verenigde Staten: de Nurses' Health Study en de Health Professionals Follow-up Study. Ze keken naar het gebruik van pijnstillers door de deelnemers aan de studies, en hoeveel mensen er in de loop van de jaren nierkanker kregen. De 77.525 vrouwen werden 16 jaar gevolgd, de 49.403 mannen 20 jaar.

In totaal ontwikkelden 333 van hen niercelcarcinoom. De onderzoekers zagen geen verband met het gebruik van paracetamol, dat ook in andere opzichten als veilig bekendstaat. Maar andere niet-steroïde anti-inflammatoire pijnstillers, zogenaamde NSAID's, verhoogden het risico op nierkanker wel. En hoe langer de deelnemers regelmatig van deze NSAID's geslikt hadden, hoe groter hun risico op nierkanker was. Opvallend genoeg gelden deze uitkomsten niet voor Aspirine, terwijl dat ook een NSAID is. Met Aspirine vonden de onderzoekers geen verband.

Hoewel het absolute risico nierkanker te krijgen nog altijd laag is, ook bij veelvuldig gebruik van de pijnstillers, noemen collega's het toch iets om rekening mee te houden. Deze pijnstillers zijn namelijk deels vrij verkrijgbaar, zoals Ibuprofen, en worden zeer veel gebruikt.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 13-09-2011
Bron: Archives of Internal Meidcine | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier