Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Minister maakt beleid orgaandonatie bekend

Door Merel Dercksen 

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft vandaag in een brief aan de Tweede Kamer bekendgemaakt welk beleid ze de komende jaren wil gaan voeren op het gebied van orgaandonatie. Inclusief planning en globale begroting.

De plannen starten dit jaar nog met acties door de Nederlandse Transplantatie Stichting. Die moeten de knelpunten bij orgaandonatieprocedures in ziekenhuizen opheffen, die door de Erasmus Universiteit zijn geconstateerd. Daarnaast worden de donorwervingsacties, verzameld in de actie 'Nerderland zegt JA', uitgebreid. Tegelijkertijd moet het makkelijker worden om je in het donorregister te registreren, onder andere door middel van een app voor smartphones die de overheid laat ontwikkelen.

Volgend jaar besluit de minister welke onderdelen van de pilots die nu in verschillende donatieregio's lopen ze landelijk wil implementeren. Mocht uit de evaluatie blijken dat alle pilots alleen maar uit succesvolle onderdelen bestaan, dan kan het ook zijn dat ze allemaal volledig ingevoerd worden.

De verwachting van de minister is dat, als alle pilots volledig uitgerold worden, er incidenteel 2,5 miljoen euro nodig is, en daarna structureel 9,5 miljoen per jaar.

Lees morgen en vrijdag op NierNieuws een uitgebreidere toelichting op het orgaandonatiebeleid.

sterren Gepubliceerd: woensdag 31-08-2011 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Lx_1971, Amsterdam
  31-08-2011 22:58

  Meer van het zelfde dus.
  Benieuwd hoe de fractie van de VVD zich nu op gaat stellen. Tijdens AO zei van dat ze acties wilde waarvan de resultaten MEETBAAR zouden zijn. Schippers heeft is zich in dit plan nergens aan gebonden.

  We mogen dus verwachten dat, met name, de VVD nu actief deze doelen gaat eisen om geloofwaardig te zijn.

  Anouchka - succes !
Wie wil er nou een nierpatiënt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier