Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Minister maakt beleid orgaandonatie bekend

Door Merel Dercksen 

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft vandaag in een brief aan de Tweede Kamer bekendgemaakt welk beleid ze de komende jaren wil gaan voeren op het gebied van orgaandonatie. Inclusief planning en globale begroting.

De plannen starten dit jaar nog met acties door de Nederlandse Transplantatie Stichting. Die moeten de knelpunten bij orgaandonatieprocedures in ziekenhuizen opheffen, die door de Erasmus Universiteit zijn geconstateerd. Daarnaast worden de donorwervingsacties, verzameld in de actie 'Nerderland zegt JA', uitgebreid. Tegelijkertijd moet het makkelijker worden om je in het donorregister te registreren, onder andere door middel van een app voor smartphones die de overheid laat ontwikkelen.

Volgend jaar besluit de minister welke onderdelen van de pilots die nu in verschillende donatieregio's lopen ze landelijk wil implementeren. Mocht uit de evaluatie blijken dat alle pilots alleen maar uit succesvolle onderdelen bestaan, dan kan het ook zijn dat ze allemaal volledig ingevoerd worden.

De verwachting van de minister is dat, als alle pilots volledig uitgerold worden, er incidenteel 2,5 miljoen euro nodig is, en daarna structureel 9,5 miljoen per jaar.

Lees morgen en vrijdag op NierNieuws een uitgebreidere toelichting op het orgaandonatiebeleid.

sterren Gepubliceerd: woensdag 31-08-2011 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Lx_1971, Amsterdam
  31-08-2011 22:58

  Meer van het zelfde dus.
  Benieuwd hoe de fractie van de VVD zich nu op gaat stellen. Tijdens AO zei van dat ze acties wilde waarvan de resultaten MEETBAAR zouden zijn. Schippers heeft is zich in dit plan nergens aan gebonden.

  We mogen dus verwachten dat, met name, de VVD nu actief deze doelen gaat eisen om geloofwaardig te zijn.

  Anouchka - succes !
'Het Coördinatieteam Corona volgt de adviezen op de voet'

Onderstaande inzending is een reactie op de ingestuurde opvatting van Tony de Ronde, die stelt dat de huidige maatregelen binnen dialysecentra onvoldoende bescherming bieden tegen besmetting met COVID-19. Zijn bijdrage leest u hier.

De Corona-pandemie heeft voor iedereen in Nederland, en zeker ook voor dialysepatiënten, grote gevolgen. Het meerdere malen per week een dialysecentrum bezoeken is onder die omstandigheden best spannend, maar ook noodzakelijk. Dialysecentra in Nederland doen hun uiterste best om de overdracht van het virus zoveel mogelijk te beperken.

Daartoe zijn diverse maatregelen genomen, waaronder: 

Lees meer »

Aanpassing van coronamaatregelen in dialysecentra is hard nodig »

De Opvatting van Tony de Ronde Dat COVID-19 verregaande consequenties voor nierpatiënten kan en zal hebben, is duidelijk. Op dit moment worden er bijna geen niertransplantaties meer gedaan, en dialysecentra zijn een potentiële haard van infecties. De Nederlandse Federatie voor Nefrologie heeft een Landelijk Coördinatieteam voor COVID-19 in het leven geroepen, en redelijk op tijd, op donderdag 19 maart, op hun site de COVID-19 aanbevelingen voor nierpatiënten gepubliceerd.

Lees meer »

'Stoppen met roken ook beter voor je nieren' »

Roken is niet alleen slecht voor je longen, maar ook voor je nieren. Inmiddels zijn er voldoende onderzoeken die een verband tussen roken en een verslechterende nierfunctie aantonen. Volgens twee medewerkers van het medisch centrum van de Universiteit Gent (België) roept dit resultaat twee vragen op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier