Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierdonor loopt zelfde risico op nierziekte als ieder ander, maar toch...

Door Arendina Visser 

NN Achtergrond

Wat is het risico voor de eigen gezondheid als iemand een nier doneert? Dan is een stapje verder de volgende vraag wat er moet gebeuren als een nierdonor zelf een ernstige nierziekte krijgt. Want dan is er geen tweede nier om het werk op te vangen.

Een niertransplantatie is een relatief frequent uitgevoerde operatie, maar een orgaan wegnemen is zeker geen onschuldige ingreep. Amerikaanse onderzoekers volgden meer dan 80.000 levende donoren tussen 1 april 1994 en 31 maart 2009. De chirurgische mortaliteit (operatiesterfte) van donoren werd geraamd op 3,1 op 10.000. Dit is bijzonder laag. Na verschillende jaren follow-up was het sterfterisico bij levende donoren precies hetzelfde als bij de normale bevolking. Nierdonoren leven dus even goed en even lang als de mensen met twee nieren.

Nieren hebben een enorme reservecapaciteit, vandaar dat mensen met maar één nier een normaal leven kunnen leiden. Problemen door een onvoldoende nierwerking ontstaan pas wanneer de nier ongeveer 50% van zijn capaciteiten heeft verloren.

Een nier afstaan betekent niet dat een donor wordt beperkt in zijn of haar doen en laten of levensverwachting. Ook geeft het geen hoger risico op een ernstige nierziekte. Maar krijgt de donor wél een nierziekte, dan is er geen reservecapaciteit, zoals bij mensen met twee nieren. Dat betekent eerder kans om te moeten gaan dialyseren.

De Gezondheidsraad schreef eerder dit jaar in een advies aan de minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD), dat het billijk is om mensen die ooit een nier hebben gedoneerd en er zelf een nodig hebben, extra punten toe te kennen op de wachtlijst. Hierdoor kunnen donoren in de bedoelde gevallen sneller, meestal binnen zes wekenm in aanmerking komen voor een donornier. De praktijk wijst uit dat er elk jaar gemiddeld twee nierdonoren zelf een ernstige nierziekte krijgen. Inmiddels heeft de minister zich achter het voorstel geschaard.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 30-08-2011
Bron: diverse | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Harry Stuut, Garmerwolde
  31-08-2011 18:17

  Die blakende gezondheid houd naar mijn mening in dat de donor op moment van doneren geen medische belemmering mag hebben dwz Hypertensie of iid.
  Maar het blijkt dus uit langdurig onderzoek dat het over de gemeten tijd niet uitmaakt of je 1 of 2 nieren hebt.
  De reserve of overcapaciteit is dusdanig groot dat leven met 1 nier niet je levensduur beinvloed.

 • Dietske vd Brugge, Almere
  30-08-2011 23:04

  Ik blijf na het lezen van dit artikel met een vraag achter: Zijn de resultaten van de studies over dit onderwerp gecorrigeerd voor de relatief goede gezeondheid van donoren?
  Als ik lees 'Na verschillende jaren follow-up was het sterfterisico bij levende donoren precies hetzelfde als bij de normale bevolking. Nierdonoren leven dus even goed en even lang als de mensen met twee nieren', denk ik: even lang? terwijl je alleen kunt doneren als je blaakt vangezondheid? Ik zou verwachten dat nierdonoren langer leven, mits de donatie geen negatieve gevolgen heeft. Kortom: nu weet ik nóg niet of een nierdonatie impact heeft.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier