Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Indiase artsen overwegen postmortale transplantatie te promoten

Door Merel Dercksen 

In veel Westerse landen wordt levende nierdonatie de afgelopen jaren steeds meer gepromoot. Uit onderzoeken blijkt dat de resultaten vaak beter zijn dan met de, in die landen vaak gangbaardere, transplantaties met een nier van een overleden donor. In India is het andersom: artsen die vaker transplantaties met nieren van overleden donoren hebben uitgevoerd schrijven nu dat de resultaten daarvan zodanig zijn, dat dit een goed alternatief biedt voor levende donaties. Het doel is hetzelfde: het verminderen van het tekort aan donororganen.

In India worden de meeste niertransplantaties uitgevoerd met nieren van levende, verwante, donoren. Donatie na overlijden komt, net als in veel andere oosterse landen, relatief weinig voor. Minder dan 4 procent van de getransplanteerde nieren in India is afkomstig van een overleden donor. Toch gebeurt het voldoende om een onderzoek naar te doen. In een transplantatiecentrum in de stad Ahmedabad, in het westen van het land, zijn van 2006 tot en met 2009 160 nieren getransplanteerd, die afgestaan waren door 89 overleden donoren. Enkele artsen in dit ziekenhuis hebben onderzocht, wat de resultaten van deze transplantaties waren.

Het grootste deel van de donoren was hersendood, als gevolg van bijvoorbeeld een verkeersongeluk of een hersenbloeding. Een kwart van de donoren voldeed niet aan de strengste normen voor donatie, maar viel onder de zogenoemde opgerekte criteria. In leeftijd liepen ze uiteen van halverwege de 20 tot begin 60. De ontvangers waren gemiddeld 10 jaar jonger en hadden ruim een jaar gedialyseerd. Alle transplantaties wisten de artsen zo uit te voeren, dat de nier maximaal acht uur buiten een lichaam was. De patiënten kregen eenmalig een dosis konijnenthymocytenglobuline (ATG) tegen afstoting, en daarna steroïden, CellCept (mycofenolaatmofetil) en/of een calcineurineremmer als ciclosporine, als onderhoudsmedicatie. ATG behoort in Nederland niet tot de standaardtherapie. De andere medicijnen zijn hier ook gangbaar.

De onderzoekers constateerden bij 14 procent van de patiënten een acute afstoting. En bij drie op de tien kwam de nier niet direct op gang. Na gemiddeld ruim twee jaar hadden de nog levende patiënten een serumcreatinine uiteenlopend van 92 tot 156 micromol/l, wat behoorlijk goede tot zelfs normale waarden zijn.

De overleving van de patiënten en hun getransplanteerde nieren was ook zodanig, dat de artsen transplantatie met postmortale nieren een techniek vinden die gepromoot zou moeten worden, om het orgaantekort terug te dringen.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 30-08-2011
Bron: Indian Journal of Nephrology | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier