Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ontdekkingstocht in de herkansing

Weblog van Linda over leven met een donornier 

Op naar de top

De periode na transplantatie is eigenlijk een ware ontdekkingstocht in een "nieuw leven" met een "nieuw lichaam" in een "nieuwe kans" van een "nieuwe Linda" geworden. Niet zozeer het eerste jaar na transplantatie (zie daarvoor deze blog), maar daarna werd een ware inhaalslag gemaakt. Het is een periode geworden van grenzen verleggen. En verleg je die dan voorzichtig of ga je er ver overheen, zodat je twee stappen vooruit gaat, maar weer 3 stappen teruggeworpen wordt? Alleen dit is al iets wat je voor jezelf uit moet zoeken. Trek je je hierbij veel aan van je omgeving of trek je je eigen plan?

Een van de eerste dagen na de transplantatie was er een pittige verpleegkundige die zei: "wat je voor je operatie kon, kun je nu ook" en natuurlijk was dat ook zo, maar zo voelde het niet. In ieder geval, met 48 pillen per dag in je lichaam "gepompt" ben je niet jezelf. Er moet weer een mooie balans gevonden worden tussen medicatie, lichaam en nier. Maar ook tussen lichaam en geest. En zo ontstond er inderdaad een ontdekkingstocht, niet alleen wat ik lichamelijk weer aankon, maar ook mentaal was er veel veranderd. Ik stond nu echt wel anders in het leven.

En natuurlijk was dit een nieuwe kans om uit m'n leven te halen wat er in zit...!! En ja, wat betreft de "nieuwe Linda", de mensen die mij van 20/25 jaar geleden of daarvoor kenden, wisten wel wat een pit en levenslust er achter die grote bruine kijkers schuilgingen. Echter de mensen die mij na die tijd leerden kennen, kenden mij alleen van de slechts steeds vermoeider wordende blik. Enkelen van hen waren ook degenen die zeiden: "we zijn zo benieuwd naar "de nieuwe Linda" na de transplantatie", oftewel de Linda van ongeveer 25 jaar geleden. Want toen werd officieel aangetoond wat er met me aan de hand was; zelf heb ik echter het vermoeden dat ik achteraf gezien al veel langer ziek was. Ik kan jullie in ieder geval verzekeren, de pit is weer volledig terug! Soms tot vermoeienis van sommigen...

Na een moeizaam eerste jaar na de transplantatie, nam ik het besluit om mijn eigen plan te trekken. Ik voelde me het beste als ik de stappen die ik wilde zetten in mijn eigen tempo maakte. Dat dat niet altijd het tempo is en was wat anderen voor ogen hadden, daar trok ik me in eerste instantie heel veel van aan. Later heb ik de (opbouwende) kritieken/commentaren in me opgenomen en als ik er iets mee kon of als ik vond dat diegene daar ook gelijk in had, deed ik er wat mee in mijn tempo en op mijn manier. En zo beklom ik figuurlijk hoge bergen en viel soms terug in een klein dalletje. En elke keer was er weer die trots en het zelfvertrouwen als iets gelukt was, onzekerheid maakte langzaam plaats voor zelfvertrouwen! Was dat vlak na de operatie de eerste keer douchen of de eerste keer een blokje om lopen. Onlangs was dat tijdens onze vakantie in Oostenrijk, het bereiken van de top van de Kitzsteinhorn op 3029 meter hoogte. Het "toppunt" voelde tevens als een "hoogtepunt"!! Om met zijn vieren, als gezin op deze top te staan had voor mij de symbolische betekenis van wat wij met zijn viertjes de afgelopen jaren voor elkaar gebokst hadden.

En zo was eigenlijk de beklimming naar die top ook heel symbolisch. We gingen met drie kabelbanen, met steeds een overstap op de volgende kabelbaan. Wat dan tevens even een rustpunt was. De eerste kabelbaan ging tot 1976 meter hoogte, het langste stuk. De tweede ging tot 2452 meter hoogte en de derde ging tot de top: 3029 meter hoogte. Soms ging het met een kleine hapering, soms een beetje hortend en stotend, om vervolgens zonder blikken of blozen verder te gaan. En zo was het eigenlijk de afgelopen jaren ook gegaan, want het ging heus niet altijd vanzelf. Maar wat we wilden, dat lukte!! We kennen allemaal de cliché's: "door dik en dun" en "in goede tijden en slechte tijden", maar het moet ook nog waargemaakt worden en lukken.

Terug in het hotel op vakantie in Oostenrijk aangekomen zei iemand tegen me, die eigenlijk tussen neus en lippen te weten was gekomen wat er met mij gebeurd was: "stoer wat je gedaan hebt!!" En heel stilletjes vond ik dat eigenlijk ook wel. Nu ik symbolisch op die top ben geweest, wil dat niet zeggen dat ik er ben. Graag zou ik nog wat conditie opbouwen en wat medicatie afbouwen. En ik ben ervan overtuigd dat ook dit nog gaat lukken. Om vervolgens verder te bouwen aan iets moois! Nooit eerder voelde ik me uiteindelijk mentaal en fysiek zó sterk, ik was van zó diep helemaal weer opgeklommen, natuurlijk met volledige steun van mijn gezin en dat geeft veel vertrouwen...!!

sterren Gepubliceerd: woensdag 24-08-2011 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • zus severins, Echt
    24-08-2011 20:44

    Geweldig wat je gedaan hebt .ik heb alle respect voor jou .
    ga door in je eigen tempo .En je red het wel .knap hoor .
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier