Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Britten verplicht vraag over orgaandonatie te beantwoorden bij nieuw rijbewijs

Door Merel Dercksen 

Screenshot SkyNews Journaal

Inwoners van Groot-Brittannië die online een rijbewijs aanvragen, zijn voortaan verplicht een vraag over orgaandonatie te beantwoorden. Hiermee wil de overheid donatie meer onder de aandacht brengen. Direct registreren is ook mogelijk.

Het is al langere tijd zo dat Britten die online een rijbewijs aanvragen vragen voorgelegd krijgen over orgaandonatie. Maar veel mensen negeren die, of zien ze over het hoofd. Om meer mensen ertoe te brengen na te denken over registratie in het donatieregister, is een vraag hierover verplicht gesteld. Wie geen antwoord geeft, kan zijn aanvraag niet voltooien.

Op de vraag of iemand zich wil laten registreren zijn drie antwoorden mogelijk: 'Ja, ik wil me registreren', 'Ik wil deze vraag op dit moment niet beantwoorden' en 'Ik ben al geregistreerd in het donorregister'. De optie 'Nee, ik wil niets laten vastleggen' zit er niet bij.

Volgens de minister van Volksgezondheid Anne Milton, staat 90 procent van de inwoners positief tegenover orgaandonatie, maar heeft maar 29 procent zich als donor geregistreerd. 'We willen het mensen makkelijker maken om zich te laten registreren in het donorregister als ze een rijbewijs aanvragen en iedereen aanmoedigen om over hun wensen met betrekking tot orgaandonatie te praten met hun naasten.'

sterren Gepubliceerd: vrijdag 19-08-2011 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Georg Plantenga, Fortaleza Brazilie
    19-08-2011 20:32

    Dit is goed. In Brazilie is het zelfs zo dat wanneer men geen orgaandonor wil zijn dit bij de overheid moet toelichten zodat er op het ID bewijs aangegeven word hij geen donor is. Wanneer men dit niet informeerd dan ben je automatisch een orgaandonor .
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier