Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

CVZ blijft bij standpunt fosfaatbinder

Door Merel Dercksen 

De fosfaatbinder OsvaRen heeft geen voordelen ten opzichte van andere calciumhoudende fosfaatbinders, concludeert het College voor Zorgverzekeringen. De fabrikant vindt van wel, maar kan dat volgens het instituut niet hard maken.

In april 2010 heeft de Commissie Farmaceutische Hulp (CFH) van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) de fosfaatbinder OsvaRen beoordeeld. OsvaRen is een combinatie van twee fosfaatbinders: calciumacetaat en magnesiumcarbonaat. De CFH kwam toen tot de conclusie dat het onderling vervangbaar is met andere calciumhoudende fosfaatbinders. Die kunnen worden voorgeschreven aan dialysepatiënten, op voorwaarde dat ze geen te hoog calcium hebben, of kalkafzettingen in de vaten. In die gevallen moet een fosfaatbinder waar geen calcium in zit gebruikt worden.

De claim dat OsvaRen minder risico's geeft dan andere calciumhoudende fosfaatbinders, doordat de calciumdosering lager is, vond de commissie niet wetenschappelijk onderbouwd. Het is nog niet bij mensen in de praktijk gemeten.

De fabrikant van OsvaRen, Fresenius, was het er niet mee eens dat het middel onderling vervangbaar zou zijn met andere calciumhoudende fosfaatbinders. Volgens Fresenius heeft het medicijn een meerwaarde. Het bedrijf had het CVZ daarom gevraagd OsvaRen opnieuw te beoordelen en daarbij nieuwe onderzoeksgegevens mee te nemen.

Maar de nieuwe gegevens blijken een vergelijking met Sevelamer te zijn, een fosfaatbinder zonder calcium. En niet met puur calciumacetaat. Daarom blijft de CFH bij haar oordeel dat OsvaRen vanwege het ontbreken van klinisch relevante onderzoeksgegevens gelijke waarde heeft ten opzichte van calciumacetaat.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 20-08-2011
Bron: CVZ | Nog geen reacties
'Het Coördinatieteam Corona volgt de adviezen op de voet'

Onderstaande inzending is een reactie op de ingestuurde opvatting van Tony de Ronde, die stelt dat de huidige maatregelen binnen dialysecentra onvoldoende bescherming bieden tegen besmetting met COVID-19. Zijn bijdrage leest u hier.

De Corona-pandemie heeft voor iedereen in Nederland, en zeker ook voor dialysepatiënten, grote gevolgen. Het meerdere malen per week een dialysecentrum bezoeken is onder die omstandigheden best spannend, maar ook noodzakelijk. Dialysecentra in Nederland doen hun uiterste best om de overdracht van het virus zoveel mogelijk te beperken.

Daartoe zijn diverse maatregelen genomen, waaronder: 

Lees meer »

Aanpassing van coronamaatregelen in dialysecentra is hard nodig »

De Opvatting van Tony de Ronde Dat COVID-19 verregaande consequenties voor nierpatiënten kan en zal hebben, is duidelijk. Op dit moment worden er bijna geen niertransplantaties meer gedaan, en dialysecentra zijn een potentiële haard van infecties. De Nederlandse Federatie voor Nefrologie heeft een Landelijk Coördinatieteam voor COVID-19 in het leven geroepen, en redelijk op tijd, op donderdag 19 maart, op hun site de COVID-19 aanbevelingen voor nierpatiënten gepubliceerd.

Lees meer »

'Stoppen met roken ook beter voor je nieren' »

Roken is niet alleen slecht voor je longen, maar ook voor je nieren. Inmiddels zijn er voldoende onderzoeken die een verband tussen roken en een verslechterende nierfunctie aantonen. Volgens twee medewerkers van het medisch centrum van de Universiteit Gent (België) roept dit resultaat twee vragen op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier